Икономиката на еврозоната вече е в най-дълбоката си рецесия, показва проучване на Reuters. Според икономисти спадът може да бъде доста лош, тъй като блокирането от коронавируса в целия блок ще окаже голямо влияние на страните.

Това се случва, въпреки че Европейската централна банка обеща да закупи повече от 1 трилион евро активи през тази година, за да смекчи удара и правителствата да очертаят планове за преодоляване на трудностите пред бизнеса и подпомагане на работниците.

Последното проучване на Reuters, проведено между 14-22 април, показва свиване на икономиката на блока с 3,1% през първото тримесечие и 9,6% през текущото. Това е близо до прогнозите от съответно 3,3% и 9,3% свиване, публикувани в началото на април.

Тези прогнози през последните няколко седмици не се промениха много, за разлика от прогнозите за САЩ. Но ако се реализират, това тримесечие ще отбележи най-резкия спад и той със сигурност ще бъде рекорден.

95% от икономистите на агенцията също така заявяват, че прогнозите им за втората половина на тази година са по-скоро в посока надолу.

S&P: Възстановяването на Европа ще започне през 2023 г.

S&P: Възстановяването на Европа ще започне през 2023 г.

Мерките за социална дистанция няма да се вдигнат толкова бързо, колкото се очакваше

"Колкото по-дълбока е рецесията и колкото по-дълго продължава, толкова повече се увеличава рискът от по-големи щети върху потенциала за ръст на икономиката, защото вероятността работниците да останат без работа, а фирмите да фалират е висока", казва Спирос Андреопулос - старши икономист в BNP Paribas. "Реакцията на политиците досега не беше решаваща. Ето защо не очакваме скоро да се върнем към предишните прогнози за растеж", добави той.

Очаква се БВП през тази година да се свие 5,4%, което ще е най-лошата година от въвеждането на общата валута през 1999 година. Това все още е по-добре от последната прогноза на Международния валутен фонд (МВФ) за спад от 7,5%.

Но ако погледнем техния най-лош сценарий (на МВФ), той гласеше свиване от 12% през 2020 година. Като се отчита високото ниво на несигурност, прогнозите варираха от 5% до 21% свиване.

"Трудно е да се мисли, че нещата ще се върнат към нормалното си състояние след като отпаднат мерките за блокиране. Ще има някои промени от страна на търсенето и предлагането, защото поведението ни ще бъде променено", казва Филип Гудин, икономист в Barclays. "Ще се върнат ли хората към старите си навици бързо, ще пътуват ли отново? Има огромна несигурност, но със сигурност нашият сценарий е в посока надолу", каза още той.

Около 70% от близо 50 икономисти заявиха, че очакват U-образна форма на възстановяване. Едва една пета очакват бързо възстановяване във V-образна форма.

Трите най-големи икономики в еврозоната - Германия, Франция и Италия - бяха тежко засегнати от коронавируса и докато новите случаи намаляват, блокирането продължава да е факт там.

МВФ изчислява свиване на икономиките с 7% за Германия, 7,2% за Франция, 8% за Испания и Италия с 9,1%.

Икономист: Защо Европа няма „да се изстреля обратно“ към растеж

Икономист: Защо Европа няма „да се изстреля обратно“ към растеж

Износът и капиталовите разходи ще спаднат през годината, смята Чарлс Дюма

ЕЦБ

Над три четвърти от икономистите, участвали в проучването, заявиха, че ЕЦБ все още не е въвела облекчаваща политика.

Повечето респонденти прогнозираха, че ЕЦБ ще увеличи съществуващите покупки на активи. Някои казват, че в крайна сметка ще трябва да започнат да купуват борсово търгувани фондове, както прави в момента Bank of Japan.

Мнозинството от икономисти твърдят, че ЕЦБ ще изчерпа своите 750 милиарда евро допълнително закупени активи за пандемията, както и допълнителния пакет от 120 милиарда евро. Някои дори прогнозират това да стане до края на септември.

Повечето са на мнение, че ЕЦБ ще увеличи размера на тези програми. Очаква се балансът на ЕЦБ, понастоящем около 5,3 трилиона евро, да нарасне до 6,2 трилиона евро до края на 2020 година и да се разшири допълнително до 6,7 трилиона евро до края на 2021 година.

"Смятаме, че ЕЦБ на този етап е оказала достатъчно съдействие ... Но в същото време ЕЦБ оперира в различна правна и политическа рамка от Фед или Bank of Japan и затова ние сме по-малко сигурни, че ЕЦБ ще може да предостави "неограничен гръб" на страните", коментира Спирос Андреопулос от BNP Paribas. 

Превръщане на кризата във възможност? Възстановяване на икономиката на ЕС

Превръщане на кризата във възможност? Възстановяване на икономиката на ЕС

На ЕС му трябва точен план за възстановяване