Европа като цяло е изправена през "базисен проблем", произтичащ от мерките, които отделните страни и блокът като цяло предприемат за овладяване на пандемията от коронавирус, каза главният икономист в TS Lobard Чарлс Дюма в интервю пред Bloomberg.

Според него през първото тримесечие брутният вътрешен продукт на съюза ще се понижи с до 2%, но през второто той ще изгуби още 5% спрямо първото, което на годишна основа означава понижение от 20%.

"Това означава, че към края на третото тримесечие икономиката вече ще е спаднала с между 6 и 7% спрямо края на миналата година", каза Дюма.

Колко крехка е съвременната икономика?

Колко крехка е съвременната икономика?

Властите изглежда не разбират, че блокирането на някои сектори оказва дълбоки и трайни ефекти върху цялото стопанство

По думите му пониженото потребление означава, че Европа няма да може да разчита на едно от най-силните си естествени оръжия за икономически растеж - износът. Това означава, че стопанството на блока няма да може просто "да се изстреля обратно към растеж".

"Потреблението на базисни стоки ще нарасне, но глобалната търговия ще се забави, което означава, че и износът ще остане потиснат през по-голямата част на годината", каза той.

Друг проблем според него е, че и бизнесът няма да има възможност да навакса, тъй като капиталовите инвестиции на Стария континент също ще се окажат надолу.