Малко повече от година след като Комисията за защита на конкуренцията започна разследване на пазара на горива в България след съмнения за наличието на картел, същата излезе с решение: договаря на цените няма.

Проучени бяха седемте най-големи вериги бензиностанции у нас - "Лукойл България" ЕООД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "НИС Петрол" ЕООД (компания на "Газпром"), "Петрол" АД и "Ромпетрол България" ЕАД .

Резултатът: КЗК не открива доказателства за картел между тях. Вместо това шестте компании ще трябва да вземат превантивни мерки под формата на вътрешни правила, които да гарантират бъдеща поява на такъв.

Колко сив е сивият сектор при търговията с горива? Обясняват от бранша

Колко сив е сивият сектор при търговията с горива? Обясняват от бранша

И мит ли е по-евтиният бензин

Мерките включват:

  • забрана на контакти и обмен на информация с дружества - конкуренти и техните служители;
  • забрана на контакти между служителите на собствените и конкурентните бензиностанции;
  • забрана на обсъждане, получаване или предоставяне на търговска информация в рамките на работата в Сдружение "Българска петролна и газова асоциация";
  • дисциплинарно наказание - уволнение за служители, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация.

Няма как да не направи впечатление, че резултатите от проверката се оповестяват три дни след парламентарните избори у нас. Този месец се проведе и годишната конференция на Българската петролна и газова асоциация (също проверявана от КЗК), на която за пореден път нейният председател и шеф на "Лукойл България" Валентин Златев заяви, че картел при горивата няма.