Един от членовете на Европейския съюз Литва ще позволи на санкционирани руски стоки да преминават транзитно през територията им на път за руския Калининград. Това заявиха от външното министерство на страната.

Калининград граничи с държави от ЕС и разчита на железопътни линии и пътища през Литва за повечето стоки и има прекъсната част от товарен транспорт от континентална Русия от 17 юни поради санкциите, наложени от Брюксел.

Санкциите са предназначени да забранят влизането в ЕС на определени руски продукти, като водка и стомана. По-рано Москва коментира, че ограничаването на сухопътния транспорт на стоки от Русия до Калининград представлява незаконна блокада.

Въпреки че даде заявка, че ще следва насоките, външното министерство на Литва обяви в изявление, че по-ранните правила, които блокираха транспортирането на много санкционирани товари до Калининград, са "по-приемливи".

В Калининград, който включва балтийско пристанище, има около 1 милион души. Той беше анексиран от Съветския съюз от Германия след Втората световна война и е свързан с останалата част от Русия само през територията на ЕС, главно с железопътен транспорт през Беларус през Литва.

Стоки, които попадат в хуманитарни или основни категории, като храни, не попадат в обсега на санкциите. Пътническият трафик не е забранен и до Калининград все още може да се стигне по въздух или по море.