Очакваме предстоящият зимен сезон да е по-добър от предишния, каза днес във Варна министърът на туризма д-р Илин Димитров. Той участва в церемонията по откриването на Дълбоко технологичен иновационен порт Варна (Varna Deep Tech Innovation Port) в Икономически университет - Варна, съобщиха от министерството.

По думите на Димитров, очакванията са на база на първоначалните данни за записвания, които са много добри. Министърът допълни, че страната ни има ръст на редица туристически пазари, като Великобритания и Израел, където си възстановяваме позициите. Според него, записванията са добри, донякъде заради добрата ни реклама, както и за това, че чуждите пазари в Западна Европа повишиха много цените си, а у нас не са толкова високи.

Министърът на туризма посочи още, че е предложил компенсации и "таван" на тока и газа за бранша, но това зависи от народните представители, които трябва да гласуват държавния бюджет. По думите му, предложено е да се задържи 9% ДДС при туризма.

Илин Димитров коментира още, че според него парите за реклама на туризма в България трябва да бъдат няколко пъти повече от сегашните. "Сега разполагаме с 18 милиона лева, а нашите съседи и конкуренти, като Турция и Гърция, разполагат съответно с над 511 милиона лева и 250 милиона лева. За да бъдем адекватни на туристическия пазар, ние трябва да разполагаме със съответните средства", посочи министърът и допълни, че има предложение за промяна в Закона за обществените поръчки, за да може да се рекламира директно, без да се правят обществени поръчки, но само в социални медии.

"Това е така, защото трябва да се дигитализираме, тъй като над 71% от покупките на туристически услуги се случват през телефона и нашата (на туристическото министерство) задача е да влезем в телефоните и лаптопите на европейците", посочи още Димитров.

Зам.-министър: Виненият туризъм у нас да стане нематериално културно наследство

Зам.-министър: Виненият туризъм у нас да стане нематериално културно наследство

През последните 5 години у нас са регистрирани нови 43 винарски изби