Виненият туризъм трябва да бъде защитен като нематериално културно наследство, заяви зам.-министърът на земеделието Момчил Неков по време на "кръгла маса" на тема "Перспективи за развитието на винения туризъм", организирана от Министерството на туризма.

Консумацията на вино в България е около 120 милиона литра годишно, като вносът е едва 5 милиона литра. България произвежда качествен продукт и може да печели от него, категорични са експертите, съобщиха от земеделското министерство.

През последните 5 години у нас са регистрирани нови 43 винарски изби, като общият им брой за страната към момента е 336.

Една трета от тези изби имат потенциал за винен туризъм, смятат от земеделското министерство.

Идеята е въпросните изби да бъдат обособени в осем винени региона с различни специфики, а в последствие да има защитени географски указания за тези региони.

Друга цел на Министерството на земеделието е, да насърчи хотелиерите да предлагат на туристите местно вино.

Държавата ще подкрепя винопроизводители с експортен потенциал, за да има реални бизнес резултати от участието в международни форуми.

Предстои създаването на обща работна група между експерти от няколко министерства и бизнеса, за да обсъждат и решават въпросите на винения туризъм, съобщават още от земеделското министерство.

Очаква се драстично поскъпване на виното в Европа

Очаква се драстично поскъпване на виното в Европа

Причината е слабата реколта от грозде и поскъпването на логистиката