Съществуват 16 стратегически и критично важни редки земни елемента и Китай контролира предлагането на всеки от тях, защото управлява 96% от производството, пише Чарлс Кенеди от Oilprice. Сред тях е и металът цезий.

Той е най-електропроводимият от всички стабилни елементи в Менделеевата таблица и е най-тежкият от стабилните метали. "Цезият е изключително пирофорен, възпламенява се незабавно при контакт с въздуха се взривява при допир с вода или лед при температури над -116 ° C", посочват от германския Институт за стратегически метали.

Дали продължаващото рали на най-скъпия метал не е балон?

Дали продължаващото рали на най-скъпия метал не е балон?

В това се съмняват анализатори

През май 2018 г. той беше обявен за критически важен минерал от вътрешното министерство на САЩ, заедно с лития и тантала, защото който има контрол върху тях разполага и с огромно предимство в технологическата конкуренция на глобално равнище.

Причината за това е, че той има огромен набор от приложения. Лабораториите го използват за органични химически процеси, включително и в някои видове рентгеново лъчение за лечение на рак. Освен това той се влага във фотоелектрическите клетки, кристалите за някои лазери, различни катализатори и други. Благодарение на "цезиевият стандарт" се използва за атомните часовници, от които зависят от мобилните мрежи, през GPS, до самият интернет.

В петролната и газовата индустрия цезиевият формат е съставка при течността за копаене на нови кладенци. Функцията на съединението е да предотврати избухването когато находищата са под висока температура и налягане.

Параграф 22 мъчи производителите на един от най-ценните метали в света

Параграф 22 мъчи производителите на един от най-ценните метали в света

През 2019 г. паладият поскъпна с 40%, а родият - със 144%, но увеличаването на добива крие рискове, свързани с платината

Това е сред причините цезият да е изключително скъп - двукратно над цената на златото. Другата причина е, че предлагането му е под монопол на Китай, тъй като металът е много рядък и в момента се добива от само три мини в света и всички от тях са в страната.

Единствената надежда за промяна на това статукво за страни като САЩ е откриването на нови източници - каквото се случи през 2018 г. в Канада. В шест изкопа в Уест Джо, Тот лейк и Марко беше открит цезиев оксид от малката компания Power Metals.

А докато Power Metals докажат, че са открили четвъртото находище на метала, САЩ и Канада подписаха споразумение за понижаване на използване на стратегическите минерали, контролирани от Китай.