След като през 2019 г. световната икономика записа най-бавния темп на растеж от финансовата криза насам, през 2020 г. светът се е запътил към умерено възстановяване, прогнозират от Международния валутен фонд.

През 2020 г. брутният вътрешен продукт на света ще нарасне с 3,3%, при 2,9% през 2019 г. Подобрената прогноза се дължи на комбинация от агресивно разхлабване на монетарната политика през 2019 г. и временното примирие в почти 2-годишната търговска война между Съединените американски щати и Китай, двете най-големи икономики в света.

Една от най-големите изненади през миналата година бе сривът на обема на търговията на стоки и услуги, което нанесе удар на търговската активност и инвестициите по света. Растежът на световната търговия се забави до 1% през 2019 г. от 3,7% през 2018 г.

МВФ прогнозира, че през настоящата година търговските обеми ще нараснат с 2,9%. "Настроенията на пазарите се подобриха от знаци, че производствената активност и световната търговия достигнаха дъно и сега ще растат, както и от ултрахлабавата монетарна политика, добрите новини относно търговската война между САЩ и Китай и намалени страхове от Brexit без сделка", казват от МВФ.

Все пак от институцията посочват, че тези знаци за стабилизация са колебливи. Голяма част от надеждите за световната икономика разчитат на спазване на сделката между САЩ и Китай.

Кристалина Георгиева: Съществуват рискове за нова Голяма депресия

Кристалина Георгиева: Съществуват рискове за нова Голяма депресия

Финансовият свят е твърде нестабилен, каза директорът на Международния валутен фонд