Глобалната икономика е изправена от риска от повтаряне на Голямата депресия заради нестабилността във финансовия сектор, каза ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, предаде Guardian.

Според изследване на организацията в момента ситуацията във финансовия свят силно напомня "бурните 20-те години" от началото на миналия век, коментира тя по време на презентация в Peterson Institute of International Economics във Вашингтон.

Deloitte: 97% от мениджърите очакват рецесия до края на годината

Deloitte: 97% от мениджърите очакват рецесия до края на годината

Това е ръст от 11 процентни пункта спрямо миналогодишното изследване

Георгиева обърна внимание и на подоходното неравенство. "Във Великобритания например най-богатите 10% от населението сега контролират колкото по-бедните 50% от него", каза тя. "Ситуацията е сходна и в останалите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие."

Други проблеми, които Георгиева посочва, включват засилването на търговския протекционизъм. Той допълнително допринася за увеличаването на несигурността на финансовите пазари и за социалната несигурност. "Ако трябва да определя един общ знаменател за предстоящото десетилетие, това би била увеличаващата се несигурност", каза Георгиева.

Питър Шиф: Рецесията в САЩ може да настъпи преди изборите

Питър Шиф: Рецесията в САЩ може да настъпи преди изборите

Федералният резерв ще понижава лихвите, докато не стигне до 0%, смята експертът

Тя насочи вниманието към факта, че достъпа на глобалните инвеститори до финансовите пазари на Индия и Китай през 90-те години на миналия век е спомогнал за това милиони души да бъдат изведени от състоянието на бедност.