Новото издание на изследването на Deloitte CFO Signals, обхващащо 150 главни финансови директори в САЩ, повечето от които на компании с годишни приходи от над 1 млрд. долара, показа, че над 97% от тях очакват икономиката на страната да изпадне в рецесия преди края на годината.

Преди година делът на очакващите рецесия също е бил висок, но от последния доклад на компанията досега ръстът е от цели 11 процентни пункта. Още от края на 2018 г. финансовите директори посочват, че външните фактори доминират като възможна причина за настъпването на следващата криза.

Питър Шиф: Рецесията в САЩ може да настъпи преди изборите

Питър Шиф: Рецесията в САЩ може да настъпи преди изборите

Федералният резерв ще понижава лихвите, докато не стигне до 0%, смята експертът

Прогнозирания край на икономическата експанзия от края на миналата година идва въпреки очакванията, че постигането на предварително споразумение между Вашингтон и Китай може да доведе до обръщане на тенденцията. Именно наложените мита и търговската политика са най-често цитираните причини за потенциалното забавяне от финансовите директори в изследването.

След тях се нарежда цялостното забавяне на икономиката и политическия риск. Той се дължи основно на предстоящите президентски избори в САЩ по-късно тази година, а с приближаването им все повече финансови директори ги разглеждат като фактор, който привнася несигурност.

И Morgan Stanley започва съкращенията на служители заради приближаващата рецесия

И Morgan Stanley започва съкращенията на служители заради приближаващата рецесия

Банката ще освободи 1500 души с което се присъединява към Deutsche Bank, UniCredit и Societe Generale

Не на последно място, анкетираните мениджъри са посочили, че изключително ниския лихвен процент по бенчмарковите 10-годишни американски държавни ценни книжа. Те предвиждат доларът да се задържи силен, а разходите и на потребителите, и на бизнесите да спаднат, което да доведе до по-ниски постъпления за компаниите.