Между 120 000 и 314 000 български домакинства ползват платена телевизия от нелегален доставчик, показва национално представително проучване на Alpha Research. То е поръчано от Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО) и е проведено от ноември до декември 2020 г. Оказва се, че 66% от българкия тв пазар се формира от трите големи оператори, а 1/3 от него - от над 200 по-малки доставчици.

Точно 2.42 млн. абонати ползват платена телевизионна услуга в България, като 87 на 100 от тях имат сключен договор с доставчик, показва проучването. То е проведено в малки и големи населени места в страната и дава моментна картина на пазара за проникването и обхвата на различни видове телевизионна свързаност, интернет потребление и пакетни услуги.

Стрийминг услугите навлизат все повече на родния пазар, като изместват традиционните доставчици. Услугите им се ползват от 170 000 български домакинства, които гледат платена телевизия през интернет устройства, а от стрийминг услугите като цяло се възползват над 300 000 домакинства. Най-гледаните канали по този начин са HBO GO (6,10%), Diema Extra play (3,7%), Netflix (3%) и Voyo на BTV (2,2%).

Оказва се, че българският пазар на тв услуги се развива изключително динамично и поставя в силна конкурентна среда всички легитимни участници в него - заради конкуренцията между тях и заради нелоялните практики на много оператори в сивия сектор.

Извън трите големи оператора (Виваком, А1 и Булсатком), които формират около 66% пазарен дял, десетина средни по големина оператори, които заемат малко над 13%, съществуват още над 200, които си разпределят процент от пазара. Нито един от тях обаче не надхвърля 1% от абонатите.

При наличието на силни големи играчи и ненаказано пиратското разпространение на съдържание, най-голямото предизвикателство е именно за легалния малък и среден бизнес. А на него му е изключително трудно да се бори с пиратите, предлагащи безплатна телевизия. От нея се възползват над 120 000 български домакинства.

"Този проблем ще продължи да се задълбочава и ще влияе на целия бранш, защото тези оператори не плащат авторски права, данъци, социални осигуровки и заплати. Алармираме за него, защото трябва да бъдат предприети адекватни действия от страна както на доставчиците, така и от институциите, предвид на променената технологична среда и развитие на пазара", коментира председателят на БАБТО Ангел Василев.

Данните за интернет свързаност показват, че 60 на 100 от българските домакинства получават сигнала по кабел, 9.4% ползват мобилен интернет през флашка или сим картата на телефона си, а 6.2% ползват само интернет на телефона от мобилния си оператор.

Данните от цялото изследване може да видите ТУК.