Световния петролен пазар го очакват „неприятни сюрпризи” в близките години, ако не се предприемат мерки по възстановяване на нивото на инвестиции в отрасъла, каза шефът на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол.

По думите му, цитирани от rns,online, „за първи път в историята на петролния пазар спадът на инвестициите в отрасъла може да продължи три поредни годни – 2015,2016 и 2017-а”

Той изрази надежда, че дискусията по време на Международния енергиен форум, който започна в Алжир, ще бъдат посветени на това, което може да се направи за увеличаването на инвестициите в петролния сектор, за да се избегнат неприятните сюрпризи в близките години.

В Алжир по време на конференцията ще се проведе и неформална среща на страните от ОПЕК, целяща да възобонови разговорите по стабилизирането на петролния пазари и цените на суровината, включително чрез замразяване или съкращаване на добива.

Русия, която не членува в ОПЕК, по всяка вероятност няма да участва пряко в срещата. Но енергийният министър Александър Новак подчерта, че за да успее едно споразумение за стабилизиране на петролния пазара, първо трябва да се постигне единна позиция вътре в картела. Освен това, засега руската позиция предполага замразяване на добива на сегашното му равнище, а не съкращаване или замразяване на някакво усреднено за годината ниво.

Различните страни от ОПЕК идват на срещата с различни очаквания и нагласи. Венецуела очаква, например, постигането на споразумение за ограничаване на производството, докато Иран заяви, че вижда срещата като „обмяна на мнения и нищо повече”.

Саудитска Арабия е готова да договори замразяване на добива или даже известно съкращаване, само ако Иран се съгласи да не увеличава производството до края на годината. Техеран настоява да увеличава добива и износа на петрол, докато не достигне равнищата от преди санкциите.