Реална е възможността за сериозни южнокорейски инвестиции в България. Такива новини са позитивни и се надявам да се случват повече. Това коментира в ефира на БНТ бившият министър на икономиката Николай Василев.

"Досега България не е била успешна в миналото с привличане на азиатски инвестиции. Трудно ми е да обясня защо. Струваше ми се, че преди години имаше огромни инвестиции в България, особено след приемането ни в ЕС, тъй като тогава говорехме за такива в размер на около 9 милиарда евро", посочва той и допълва, че към момента вложенията, които привличат внимание, са около 1-2 милиарда евро.

"Позитивите при нас са стабилността, спокойствието и ниските данъци. Негатив е по-скоро малкият ни пазар", смята Василев.

Според бившият министър на икономиката страната ни е изгубила "битката" за привличането на Volkswagen за сметка на Турция. Той обаче акцентира върху това, че България остава със сребърното отличие като по-предпочитана пред Румъния и Сърбия.

"Турция има някои неща, с които ние не можем да се сравняваме, като например огромния пазар и държавните помощи", допълва той.

ФАЦ: Volkswagen може да подпише с Турция още следващата седмица

ФАЦ: Volkswagen може да подпише с Турция още следващата седмица

"Намираме се на последната права, сега само остава да доизгладим договора"