Пушенето на наргиле е временно забранено във всички обществени зони на Истанбул, съобщава Hurriyet Daily news. Причината поради, която губернаторът на Истанбул Давут Гюл взема това решение е намаляването на риска от горски пожари и други потенциални опасности.

Губернаторът на Истанбул направи изявление в акаунта си в социалните медии относно твърденията за забрана за наргиле в кафенетата и обяви, че пушенето на наргиле е забранено по плажове, брегове, гори, зони за отдих и паркове.

"В Истанбул пушенето на наргиле е забранено по плажове, брегове, гори, зони за отдих и паркове. Няма ограничения за лицензирани заведения за наргиле извън тези места", каза Гюл.

Решението за забрана на наргилето има за цел да защити града и да предотврати разрушителните горски пожари, след като напоследък пушенето на наргиле от чуждестранни туристи в крайбрежните райони на Истанбул предизвика негативни реакции от местните жители. 

В изявлението се пояснява, че забраната се отнася за всяко работно място, предлагащо наргиле услуги, включително места за настаняване, плажове, места за пикник и паркове. Това означава, че забраната за предлагане на наргиле е обширна и засяга много заведения и места в Истанбул.

Преди година президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната ще работи по регулации срещу наргилетата. 

България е държавата в ЕС с най-евтини алкохол и цигари

Държавата с най-евтини алкохол и цигари в ЕС

Големите ценови различия се дължат основно на различното данъчно третиране на тези продукти в държавите от ЕС

Думите на президента насочиха всички погледи към пушенето на наргиле и наргиле кафенетата в цялата страна.

От юли 2009 г. е строго забранено да се пуши на закрито на обществени места в цялата страна, като лиценз могат да получат само наргиле кафетата с открити пространства.

Броят на наргиле кафенетата в Истанбул беше около 482, преди всички да бъдат затворени с настъпването на пандемията от коронавирус.

Глоба от $50 до $300: И Мексико забрани пушенето на цигари на обществени места

Глоба от $50 до $300: И Мексико забрани пушенето на цигари на обществени места

В кои държави местните и туристите трябва да внимават заради забраните за пушене?

Според последен доклад за кафенетата с наргиле в Истанбул през 2019 г., преди пандемията само 57 процента от тях са имали открити пространства. Табели "Пушенето забранено" съществуват само в половината от тях, а около 80 процента от заведенията нарушават ограниченията за пушене.

Въпреки че е научно доказано, че пушенето на наргиле е свързано със сериозно увреждане на белите дробове и няколко вида рак, тъй като едно наргиле е почти еквивалентно на изпушването на около 100 цигари, наргилето остава важен културен елемент в Истанбул и е атракция за много чуждестранни туристи.

Снимка 625430

Източник: iStock Images