Мексико напълно забрани пушенето на цигари на всички обществени места - включително в хотели и плажове, съобщи Euronews.

От 15 януари правителството на десетата най-многолюдна държава в света разшири обхвата на законодателството и включи всички закрити и външни обществени пространства като хотели, курорти, плажове, паркове и навсякъде, където могат да се събират деца. Преди това забраната за пушене се прилагаше само за обществения транспорт, баровете, работните места и ресторантите. 

Единственото законно място за пушене на тютюн в Мексико е в частни домове или частни открити пространства.

Така вече страната има един от най-строгите закони срещу тютюна в света. Туристите, които пушат, могат да бъдат глобени между 50 и 300 долара (46 и 277 евро) за запалване на обществени места, според Ройтерс. Тези, които откажат да сътрудничат на забраната, също могат да получат до 36 часа затвор.

Регламентите относно електронните цигари и вейповете също са затегнати. Тези устройства не могат да се внасят, продават или използват на обществени места в Мексико.

1 млн. лв. глоби за пушене на закрито наложи държавата за 2 години

1 млн. лв. глоби за пушене на закрито наложи държавата за 2 години

Извършени са 406 923 проверки на 393 168 обекта, съобщават от здравно министерство.

Къде другаде туристите трябва да внимават за забраните за пушене?

Мексико не е единствената страна със строги закони за тютюнопушене. Ирландия, Гърция, Унгария и Малта вече имат подобни ограничения.

Миналата година Коста Рика също забрани пушенето на всички обществени места, включително барове, ресторанти и автобусни спирки. Основното правило е, че ако излагате непознат на вторичен дим, не можете да пушите на това място.

Но дори ако пушенето на обществени места е законно, в много страни има някои специфични области, където може да бъдете глобени за запалване на цигара.

Снимка 602862

Източник: iStock by Getty Images

Някои градове като Барселона, например също забраниха пушенето на плажовете, за да спрат изхвърлянето на цигарени фасове. Повече от 100 от 3 514 плажа в страната въведоха забрана на 1 юли миналата година, включително Коста дел Сол и Балеарските острови.

Популярният френски ски курорт Les Gets също забрани пушенето в цялата си обществена зона, за да предпази от замърсяване околната среда.

Кои държави имат строги закони за електронните цигари?

За всеки, който мисли, че може да заобиколи ограниченията, като избягва цигарите, има и дестинации със строги правила за вейпове и електронни цигари.

Ще отнемат точки по нови правила? Шофирането "на една бира" може да коства по-малко на талона ни

Ще отнемат точки по нови правила? Шофирането "на една бира" може да коства по-малко на талона ни

Какво още предвиждат, предлаганите промени в Наредбата за определяне на максималния размер на контролните точки?

Вейпването на обществени места е незаконно в Колумбия и Иран. В Турция закупуването на електронна цигара е незаконно. Притежаването на електронна цигара в Сингапур може да ви наложи глоба от $2000 (€1395).

Австралия изисква от вас да имате рецепта за електронни цигари, които съдържат никотин - може да ви наложат огромни глоби, ако ви хванат. Някои щати дори дават присъди затвор за внос на електронна течност с никотин в нея.

Снимка 602861

Източник: iStock by Getty Images

Има държави, които забраниха изцяло електронните цигари и вейпове, включително Аржентина, Бразилия и Непал. Вейпингът е забранен в Катар от 2014 г. и нарушаването на закона може да ви наложи глоба до 2467 евро или три месеца затвор.

Туристите, използващи електронни цигари в Тайланд, също могат да получат до 10 години затвор.