Настоящата година, или поне първата половина от нея, научиха инвеститорите, че не бива да си правят планове за бъдещето, защото често се случват немислими неща. През първото полугодие доминираха теми като - военната инвазия на Русия в Украйна; нарушенията в производството в Китай, заради блокировките свързани с коронавируса; огромната инфлация в световен мащаб, довела до политика на повишение на лихвите от централните банки по света; опасенията за репресии върху технологичните гиганти в страната и много други подобни истории.

И от тези събития инвеститорите могат да си извадят редица поуки. Ето някои от тях, които могат да важат и за втората половина на настоящата година.

Едва ли можете да виждате в бъдещето

Освен ако нямате ясновидски заложби, или кристална топка, едва ли можете да виждате какво ще се случи в бъдеще. Пазарите са непридвидими и върху тях оказват въздействие редица фактори, включително и тип "черен лебед" - непредсказуемо събитие с огромно негативно въздействие, което никой не е очаквал (в случая мислете за военната инвазия в Украйна).

Четири основни въпроса за инвеститорите по време на волатилен пазар

Четири основни въпроса за инвеститорите по време на волатилен пазар

В никакъв случай не позволявайте на страха да вземе превес

Историята сочи, че високата убеденост сред инвеститорите и анализаторите, често е била възнаграждавана от жестокото чувство за хумор на съдбата и през първото полугодие на годината се случи именно това.

При първите признаци за военните намерения на Русия по границите с Украйна, почти всички западни анализатори бяха убедени, че не можем да видим подобен военен конфликт през 21 век. Никой не вярваше, че това ще се случи, или че Русия ще се опитва да използва своите природни ресурси срещу Европа - най-големия и сигурен купувач на петрол и газ на страната.

След като немислимото се случи, всички очакваха конфликта да приключи бързо с не особено трайни последствия върху суровините и веригите за доставки. Както видяхме, тези прогнози не можаха да се окажат по-грешни.

Пазарите не са непременно интуитивни и саморегулиращи се

Случилото се при суровините доведе до огромна инфлация при абсолютно всички потребителски цени. Много хора очакваха, че високите цени на петрола ще накарат богатите на страни петрол да повишат производството, за да се възползват от този дисбаланс.

Оказа се обаче, че предлагането се регулира много по-трудно от търсенето. А трайното недоинвестиране в петролния сектор през последните години, в гонене на новите "зелени норми", доведе до липса на буфери за бързо реагиране на предлагането, за да задоволи промененото търсене.

Също така стана ясно, че "зелените амбиции" по света до голяма степен граничат с нереалното, а заклеймявани източници на горивото като въглищата, причинители на сериозно замърсяване, могат отново да влязат в играта, ако петролния баланс на страните самоопределящи се като гонещи "зеления прогрес", бъдат заплашени.

Както участниците на Уолстрийт често казват - пазарът е разказ - колекция от истории - прогнози и надежди. Това е всичко.

Пазарът вероятно ще бъде по-високо в бъдеще, но спадът е нормална част от играта

На инвеститорите, разглезени от висока доходност през последното десетилетие, им бе напомнено - по един изключително груб начина, че пазарът може да се движи не само нагоре, но и надолу.

Уолстрийт навлезе в "мечи пазар". Какво означава това за инвеститорите?

Уолстрийт навлезе в "мечи пазар". Какво означава това за инвеститорите?

"Мечите" пазари често водят до рецесия

Много от днешните млади инвеститори, никога не бяха ставали свидетели на мечи пазари, последния сериозен от които бе едва през 2008-ма година. Но инвеститорите ветерани с повече опит, започнаха да променят своите позиции и да напомнят, че това, което се е случвало в миналото - а именно рецесии и мечи пазари, може да се случи отново в бъдеще.

И все пак... Пазарът най-вероятно ще е по-високо в бъдеще!

Инвеститорите най-вероятно могат да се надяват, че пазарът ще бъде по-високо след години. Както сочи историята, всички спадове на пазарите от над 15% са били изключителна възможност за дългосрочна покупка и инвестиции.

Изследвания на компанията Yаrdеnі Rеѕеаrсh, в един по-дългосрочен план - oт 1950-тa нacaм, сочат, че широкият Ѕ&Р 500 е регистрирал цели 36 корекции от над 10%. Всеки път обаче, оптимизмът е надделявал и се е връщал сред инвеститорите, като е инцииирал повишение на показателя до нов исторически връх. И това може да се определи като "идеалната инвестиция" - при спад от над 15% за индекса, подобен на настоящия. Въпросът е да гледате дългосрочно на пазарите и да имате здрави нерви да минете през пазарните турболенции.

Инвеститорите си задават този грешен въпрос...

Инвеститорите си задават този грешен въпрос...

Инвеститорите имат право на избор сред активи, които може да са поевтинели твърде много и твърде бързо

Или какво трябва да правят инвеститорите - да чакат търпеливо корекции за широкия индекс и да купуват, когато те възлязат на 15 и повече процента. И тук идва и основният проблем. В своята същност, инвеститорите са нетърпеливи. Тях постоянно ги "сърбят ръцете" да правят сделки и да са в "пазарната игра". И това често ги кара да грешат, или пък да са с твърде голяма експозиция към пазара.

Доларовото осредняване е добра инвестиционна стратегия

Ако лудостта на пазара ви идва твърде много, то можете да подходите към една доказана във времето инвестиционна стратегия - доларовото осредняване. Практиката да се купуват ценнит книжа на редовни интервали, за да се изгладят контурите на пазара, са възнаграждавали инвеститорите в най-трудните, на пръв поглед времена. В същото време, те са ги предпазвали от грешката да се поддават на емоциите и да продават в моменти на паника, както и да купуват при пикови пазарни нива.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари