Индексът S&P 500, най-знаковият показател за американските акции на Уолстрийт, се понижи тази година, тъй като инфлацията скочи до най-високите си нива от 40 години насам.

В понеделник рязката разпродажба, предизвикана от опасенията, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти на срещата си в сряда, остави S&P 500 с повече от 20% по-надолу от рекордния връх през януари, потвърждавайки на езика на Уолстрийт, че е на "мечи" пазар.

На Уолстрийт термините "бичи" или "мечи" пазари често се използват за характеризиране на широки възходящи или низходящи тенденции в цените на активите. Но не всички анализатори дефинират "бичи" и "мечи" пазари по един и същи начин.

Корекция или мечи пазар наблюдаваме на пазарите в началото на 2022-а година

Корекция или мечи пазар наблюдаваме на пазарите в началото на 2022-а година

И към кои активи се насочват инвеститорите?

Индексите на S&P Dow Jones определят "бичи" пазар в S&P 500 като 20% ръст спрямо предишното му дъно. Той завършва след последния пик преди, последващия спад от 20%.

"Мечият" пазар се определя като спад от най-малко 20% в S&P 500 от предишния му пик. Той завършва, когато индексът достигне най-ниското си ниво, преди да продължи, за да зададе нов максимум. S&P използва цени на затваряне за своите изчисления.

"Бичите" пазари както на акции, така и на облигации са много по-често срещани от "мечите" пазари. Докато S&P 500 отбеляза 12 "мечи" пазара от 1948 г. насам, някои "бичи" пазари са продължили 10 години или повече. Американските облигации, например бяха на 40-годишен "бичи" пазар, който според някои анализатори е приключил едва наскоро.

"Бичите" пазари на акции обикновено съвпадат с разрастваща се икономика или възстановяване след краткосрочен спад.

Задава се рецесия в САЩ, а с нея и мечи пазар

Задава се рецесия в САЩ, а с нея и мечи пазар

Как ще изглежда следващата рецесия?

Междувременно "мечите" пазари често водят до рецесия и продължават, докато инвеститорите не помислят, че най-лошото от икономическия спад е отминало. Девет от 12-те "мечи" пазара от 1948 г. насам са били придружени от рецесии, според инвестиционната изследователска фирма CFRA.

Според CFRA, "мечите" пазари на S&P 500 от 1946 г. са отнели средно 389 календарни дни до дъното и след това още две години, за да се върнат към предишния си максимум.

Но има широк диапазон. Последният "мечи" пазар в началото на 2020 г. отне само 33 дни до дъното, докато "мечият" пазар на "Дот-ком балон" преди 20 години изискваше 929 дни до дъното, припомня Ройтерс.

Какво отличава настоящия "мечи" пазар?

Високо оценените акции на растеж бяха жестоко наказани през последните месеци от инвеститори, притеснени, че покачващите се лихвени проценти ще принудят потребителите да затегнат коланите си.

В рамките на индекса на технологичния сектор на S&P 500 (.SPLRCT), 91% от акциите се понижиха с 20% или повече от най-високите си стойности от вторник, включително PayPal Holdings (PYPL.O), който сега падна със 77% от рекордния си връх от юли миналата година.

Сред акциите в потребителския дискреционен индекс на S&P 500, спада с 68% от най-високото си ниво.

В рамките на индекса на сектора на комуникационните услуги (.SPLRCL), собственикът на Facebook Meta Platforms (META.O) е намалял с 57% от най-високото си ниво от 2021 г., а Walt Disney Co (DIS.N) е паднал с 50%.