Историята показва, че акциите обикновено падат около 20 процента преди икономиката да се свие.

Показателите, че се задава рецесия на хоризонта в САЩ са многобройни. По-строгата парична политика на Федералния резерв, с която централната банка сега се притеснява, че е прекалила. Инверсията в кривата на доходността на държавните облигации. Спадът на акциите в края на миналата година. По-слабата жилищна дейност. Отслабеното потребление. Ниското увеличение на заплатите през февруари, в сравнение със средномесечните увеличения през миналата година. Към това трябва да прибавим и последиците от забавянето на европейските икономики и забавянето на растежа в Китай, както и продължаващата търговска война на президента Доналд Тръмп с тази страна.

Разбира се, има малка вероятност за меко кацане, като например в средата на 90-те години. По това време Федералният резерв приключва своя цикъл на повишаване на лихвите и намалява ставката  без да последва рецесия. "По мое мнение, останалите 12 пъти, когато централната банка ограничи кредитирането в ерата след Втората световна война, това доведе до рецесия", пише Гари Шилинг за Bloomberg.

Възможно е също сегашният икономически спад да е временен, но по-сериозно съживяване би довело до повече сдържаност на Фед. Политиците искат по-високи лихвени проценти, за да имат възможност за понижения в следващата рецесия, а сегашният диапазон от 2,25% до 2,50% не им дава голяма свобода на действие. Федералният резерв също не харесва апетита на инвеститорите към по-рискови активи - от хедж фондовете до инвестиции в дялов капитал и заеми с по-висока доходност, да не говорим за Bitcoin. С възобновяването на икономическия растеж строгата кредитна рецесия ще бъде отложена до 2020 г.

Думата "рецесия" предизвиква спомени за призраци от 2007-2009 г., най-тежката икономическа криза от 30-те години на миналия век, в която индексът S&P 500 се срина с 57% от своя връх до най-ниското си ниво. Федералният резерв повиши целевия си лихвен процент от 1% през юни 2004 г. до 5,25% през юни 2006 г., но основното събитие беше финансовата криза, породена от срива на силно надутия пазар на ипотечни кредити.

По подобен начин централната банка увеличи лихвения процент от 4,75% през юни 1999 г. на 6,5% през май 2000 г. Въпреки това леката рецесия от 2001 г., която последва, главно се дължеше на спукалия се Дотком балон в края на 90-те години на миналия век, който повлече изградения от технологични компании Nasdaq Composite Index надолу с цели 78%.

Рецесията от 1973-1975 г., втората по дълбочина от 30-те години на миналия век, е резултат от срива на прекомерното изкупуване на инвентар в началото на 70-те години. Това се отрази негативно на S&P 500 с 48,2%. Повишението на курса за федералните фондове от 9% през февруари 1974 г. на 13% през юли на същата година има незначителен принос.

Останалите осем рецесии след Втората световна война не бяха резултат от големи финансови или икономически ексцесии, а само нормално забавяне на икономическия цикъл и прекомерно доверие на инвеститорите. Средният спад на S&P 500 е 21.2%.

"В момента не виждам никакви големи икономически или финансови балони, които чакат да бъдат спукани. Проблемни обаче са свръхзадлъжнялостта между нефинансовите корпорации в САЩ и тежките заеми в долари сред нововъзникващите пазарни икономики в ситуация на покачване на долара. Жилищата никога не се възстановиха напълно от кризата на ипотечните кредити. Финансовият сектор все още намалява задлъжнялостта вследствие на финансовата криза. Дългът на потребителите остава значителен, но далеч от своя връх през 2008 г. по отношение на доходите на домакинствата“, пише Шилинг.

Следователно рецесията, която се задава, вероятно ще бъде съпроводена от среден спад на цените на акциите. S&P 500 падна с 19,6% от 3 октомври до 24 декември, но възстановяването оттогава почти елиминира тази загуба. Обичайният спад, свързан с рецесия, от 21,2%, отговарящ на определението за мечи пазар - от връхната точка през октомври ще отбележи понижение до 2,305, с 18 % повече от спада в петък, но не много под нивото, отчетено на Бъдни вечер от 2,351.