Разрастването на градската среда удря право по плодородните земи. Така обработваемата площ намалява и може скоро да поеме по пътя към изчезването.

Представители на селскостопанския отрасъл обаче се опитват да преборят този проблем и намират различни начини за отглеждане на прясна продукция дори в сърцето на урбанистичния пейзаж.

Такива инсталации са поместени например в контейнери, празни сгради или всякакъв вид неизползваеми пространства, в които могат да се създадат т.нар. вертикални ферми, пише изданието „Франс прес”, цитирано от Регал.

„Просто се опитваме да имитираме природата. Не е толкова футуристично, колкото звучи”, отбелязва основателят на Urban Crops Мартен Вандекрюис.

Фирмата е съсредоточила дейността си в системи за отглеждане на продукция на закрито помещение с помощта на LED осветление и без използването на почва.

Пространството, в което се отглеждат плодове, зеленчуци и различни култури, е затворено и в него не прониква естествена светлина. Условията за растеж на растенията се предполага, че са създадени от лампите, поместени във вертикалната ферма.

Напълно автоматичната система е разположена в белгийския град Варегем, а в лабораторията на фирмата се извършва циркулирането на касетките с покълнали вече растения, поставени в специален субстрат.

Тези касетки попадат в затворено помещение, а изкуствена светлина подхранва продукцията чрез вода и добавена смес от минерални соли и най-необходимите за растението хранителни вещества.

Според иновативния градинар вертикалното фермерство ще се разрасне в промишлени мащаби в бъдеще, а растенията ще се развиват до два пъти по-бързо.