Община Козлодуй обяви, че минава на режим на тока. "Поради поскъпването на електроенергията за небитовите потребители се налага въвеждането на ограничителни мерки, свързани с режим на уличното и парково осветление на територията на цялата община", съобщават от общината. Режимът влиза в сила от днес 22:00 ч.

От 22:00 ч. вечерта до 05:00 ч. сутринта, всеки ден, ще бъде спирано уличното и парково осветление в град Козлодуй и населените места от общината - село Хърлец, село Гложене, с. Бутан и с. Крива бара.

На сайта на общината се посочва още, че през декември месец 2020 г. сметката за ток е била 17 108 лв., а за декември 2021 г. - близо 70 000 лв.

За зареждането на 2 милиона електрически коли у нас ще е нужен цял блок на АЕЦ Козлодуй

За зареждането на 2 милиона електрически коли у нас ще е нужен цял блок на АЕЦ Козлодуй

Валентин Николов, бивш изпълнителен директор на БЕХ, пред Money.bg

"За съжаление, за да успеем да покриваме високото увеличение на тока, се налага да предприемем тези мерки. Надявам се нашите съграждани да проявят разбиране", коментира Маринела Николова, кметът на община Козлодуй.

Тук е мястото да припомним, че към този момент 27% от енергията в страната се осигурява от АЕЦ Козлодуй, по данни на Единният системен оператор.

И други общини минаха на режим на уличното осветление заради скъпия ток - Брацигово, Горна Оряховица, Поморие, Оряхово.