Продажбите на нови автомобили в Европейския съюз през януари са отчели "окуражаващ" растеж от 6,2 на сто на годишнa основа, съобщи Асоциацията на европейските автомобилопроизводители (ACEA).

Резултатите на автомобилния пазар са оценявани като водещ показател за състоянието на икономиката и поради тази причина данните за януари дават положителен сигнал за икономическото положение в ЕС на фона на опасенията, че възстановяването от рецесията буксува. 

В целия ЕС са били продадени около 1,061 милиона автомобила, посочва организацията, допълвайки, че пазарът се разраства за 29-и пореден месец. 

„Резултатът е окуражаващ за близкото бъдеще, а възходящата пазарна тенденция остава стабилна”, заявяват  от ACEA, цитирани от ДПА.  

Най-добри резултати са отчетени в Италия и Испания, където пазарът е нараснал съответно със 17,4 на сто и с 12,1 на сто. В големите европейски страни продажните на автомобили са се увеличили с 3,9 на сто във Франция, с 3,3 на сто в Германия и с 2,9 на сто във Великобритания. 

Германската автомобилостроителна група Фолксваген (Volkswagen), която е пазарен лидер в ЕС въпреки скандала "дизелгейт", увредил репутацията й, отчита увеличаване на продажбите с 0,8 на сто, което е под средното равнище. 

Пазарният дял на концерна се е понижил до 24,2 на сто спрямо 25,5 на сто през януари 2015 година. 

Източник БТА.