Забавянето на икономиката на еврозоната вече не трябва да бъде приемано като просто "временен спад" и Европейската централна банка трябва да се подготви, в случай, че ситуацията се влоши, заяви членът на Управителният съвет Оли Рен.

"Растежът в еврозоната се забави значително наскоро", казва финландският гуверньор в интервю Boersen-Zeitung, цитиран от Bloomberg. "Не можем да отречем, че има съмнения сред пазарните участници и обществото относно възможността на централната банка да постигне ценова стабилност", посочи още той.

57-годишният банкер, който доскоро бе смятан за водещ кандидат да замени Марио Драги - преди номинацията на директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард - подчерта, че Управителният съвет на Европейската централна банка анализира възможните си ходове. Забавянето в региона вече продължава над година и бе засилено от напрежението в световната търговия и политическата несигурност. "Имаме редица инструменти, които са много ефективни и които в пакет биха имали по-голям ефект", каза Рен.

През юли ЕЦБ даде сигнал, че е готова да намали още повече лихвите - и дори да започне отново изкупуването на активи, ако икономическата ситуация не се подобри. Въпреки че пазарите се зарадваха от новината, някои наблюдатели поставят под въпрос приложимостта на подобна мярка заради слабите печалби на банките, причинени от отрицателните лихви.

Петър Андронов: Лихвите преминаха здравословното ниво на намаление

Петър Андронов: Лихвите преминаха здравословното ниво на намаление

Главният изпълнителен директор на ОББ пред money.bg