Най-голямата румънска енергийна компания OMV Petrom обяви, че е възложила на местното дъщерно дружество на италианската компания Saipem договор за €1,6 милиарда за разработване на офшорния проект за природен газ Neptun Deep, съобщава Romania Insider.

Проектът включва управление, инженеринг, доставки, производство, монтаж, морски транспорт и работа по въвеждането в експлоатация на офшорния проект.

Договорът с италианците включва тестване и въвеждане в експлоатация на газоизмервателната станция по крайбрежните и наземните участъци на газопровода, които ще бъдат изградени от други изпълнители.

OMV: "Проектът за €2 милиарда Neptun Deep в Черно море влезе в дневния ни ред"

OMV: "Проектът за €2 милиарда Neptun Deep в Черно море влезе в дневния ни ред"

Сондажите се извършват на териториалните води на Румъния

Neptun Deep се движеше нагоре и надолу в списъка с приоритети на OMV през последните години, тъй като енергийната компания очакваше по-добри финансови и търговски условия.

Румънските власти от своя страна трябваше да отложат срока на концесионния договор за обявяването на проекта за търговски.

Благодарение на проекта, Румъния ще стане най-големият производител на газ на Черноморието. Първото производство е планирано за 2027 година.