Първата прогноза за пазара на петрол на ОПЕК за 2023 година не носи надежда на "притиснатите до стената потребители". Напротив, според Организацията на страните износителки търсенето на "черно злато" ще продължи да расте, съобщават световните агенции.

Ръстът ще трябва да доведе до увеличението на доставките с 1 милион барела на ден догодина. За да бъде запълнена тази пропаст, ОПЕК ще трябва значително да увеличи производството, но членовете вече изостават от обемите, необходими в момента, заради недостатъчно инвестиране и политическа нестабилност.

Петролният пазар не се впечатли от решението на ОПЕК+ за добива

Петролният пазар не се впечатли от решението на ОПЕК+ за добива

Сутринта Brent се търгува по $120,01, а WTI - по $118,94 за барел

Суровият петрол се задържат на цена от над $100 за барел, докато петролните полета и рафинерии се опитват да наваксат темпа на постпандемично търсене. Това на свой ред разпалва още повече кризата с цената на живота и заплашва да изпрати световната икономика в рецесия.

Докладът на ОПЕК, публикуван от базирания във Виена изследователски отдел на организацията, сигнализира, че недостатъчното снабдяване ще продължи.

Според прогнозата световното търсене ще се увеличи с 2,7 милиона барела на ден през 2023 година, подкрепено от растежа на развиващите се икономики, докато снабдяването извън ОПЕК ще се увеличи с 1,7 милиона барела на ден. Бензинът и дизелът ще са основните двигатели в ръста на потреблението.

За да балансира търсенето и предлагането, ОПЕК ще трябва да осигури средно 30,1 милиона барела на ден през 2023 година. Това са 1,38 милиона барела на ден повече, отколкото 13-те членки на картела са добили през юни тази година.

ОПЕК предупреди ЕС: замяната на руския петрол ще бъде „почти невъзможна“

ОПЕК предупреди ЕС: замяната на руския петрол ще бъде „почти невъзможна“

Организацията не спести коментар за тежката реалност, ако ЕС реши да забрани вноса на руски суров петрол