Цените на петрола отново се покачват във вторник сутринта след лек спад предния ден, търговците оценяват ситуацията с търсенето и предлагането на световния пазар на горива. Петролният пазар не реагира на решението на ОПЕК+ да увеличи добива повече от предварително планираното.

Към 9:15 часа българско време августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпват с $0,50 спрямо цената от края на предходната сесия - до $120,01 за барел. В резултат на търговията в понеделник тези контракти поевтиняха с $0,21 (0,2%) до $119,51 за барел.

Цената на юлските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 118,94 долара за барел, което е с 0,44 долара повече от крайната стойност на предходната сесия. Предния ден цената на тези договори падна с $0,37 (0,3%) до $118,50 за барел.

Както стана известно през уикенда, Saudi Aramco ще повиши цените на всички марки изнасян петрол за Азия, Северозападна Европа и Средиземноморието с доставка през юли. Така цената на основния арабски лек сорт, доставян в Азия, ще се увеличи с 2,1 долара за барел и в резултат ще струва 6,5 долара за барел повече от петролната кошница на Оман и Дубай.

Междувременно министрите на ОПЕК+ решиха миналата седмица да увеличат квотите за добив на петрол през юли и август с 648 000 барела на денонощие вместо предварително планираното увеличение от 432 000 барела на денонощие.

"Реакцията на цените след последната среща на ОПЕК+ предполага, че участниците на пазара не са впечатлени от това решение. Групата не е в състояние да постигне производствените цели от месеци и това е малко вероятно да се промени след увеличението на тези цели", каза анализаторът на ING Уорън Патерсън.

Въпреки това петролът продължава да се търгува в относително тесен диапазон и някои анализатори се чудят за потенциала за по-високи цени, предвид вече отчетеното възстановяване.

Анализаторът на DailyFX Майкъл Бутрос смята, че нивото на подкрепа за WTI е $115,26 за барел. Нивото на съпротива според него е 121,60 долара за барел и "за да се опитате да надхвърлите максимума от 2008 г. от 129,29 долара за барел, първо трябва да пробиете през текущата година връх от 124,76 долара за барел".