Оганизацията на страните износителки на петрол ревизира надолу прогнозата си за търсенето на петрол за втори пореден месец, като според доклада им потреблението до края на годината ще възлиза на 1,02 милиона барела дневно. Това количество е с 80 хил. барела по-малко от прогнозата от месец август. Причината за ревизията са по-слабите от очакваното данни за представянето на икономиката през първата половина на годината, както и занижените очаквания за стопанския растеж през останалите месеци, особено на фона на разразяващата се търговска война между Китай и САЩ.

OMV: Петролната индустрия я очакват тежки дни

OMV: Петролната индустрия я очакват тежки дни

Търсенето на петрол ще нарасне с най-бавния си темп през 2019 г. от много години насам, а индустрията трябва да се готви за сливания и придобивания, смята главният директор

Все пак през следващата година от ОПЕК очакват малко по-високо търсене - от 1,08 милиона барела дневно, но и тази цифра е ревизирана надолу в сравнение с августовската прогноза, когато от картела очакваха с 60 хил. барела дневно по-високо търсене догодина. Коригираните данни бяха публикувани непосредствено преди срещата между страните членки на ОПЕК и техните партньори, които не са формално част от организацията, която ще се проведе утре в Абу Даби.

Очакванията за пазара на петрол на Руската централна банка също сочат отслабване на търсенето, като в негативния сценарий на макроикономическата прогноза за догодина от организацията посочват, че цената му може да спадне до 25 долара за барел. Ако този вариант се реализира, инфлацията в страната може да нарасне до около 10% през 2020 г., което ще се случи на фона на спад на брутния вътрешен продукт с между 1,5 и 2%. Все пак именно поради обезценяването на рублата при спадовете на цената на петрола, което поне отчасти подпомага руския износ (макар че все пак страната плаща за вносните стоки в долари, което сериозно удря крайните потребители и зависещите от импорта бизнеси), страната състави тазгодишния си бюджет при прогнозна цена на суровината от 40 долара за барел. За разлика от Русия обаче, според експерти Саудитска Арабия се нуждае от цена от около 80 долара за барел.

Иран предрича край на ОПЕК заради Русия и Саудитска Арабия

Иран предрича край на ОПЕК заради Русия и Саудитска Арабия

Центърът за вземане на решения се преместил в ръцете на Русия и Саудитска Арабия

Очаква се ОПЕК да запази политиката си на намаляване на износа за задържане на цените по време на срещата в четвъртък. По време на търговията в сряда, цените на бенчмарковите сортове петрол се покачиха леко, като към средата на деня лекият суров петрол поскъпна с 0,4% до 57,63 долара за барел, а сортът брент - с 0,82% до 62,89 долара за барел.