Иран смята, че Организацията на страните износителки на петрол - ОПЕК, умира поради преминаването на центъра за вземане на решения в ръцете на Русия и Саудитска Арабия.

Това заяви пред журналисти иранският петролен министър Бижан Намдар Зангане при пристигането си във Виена за срещата на организацията.

Той каза, че не вижда никакъв проблем да се продължи или даже усили споразумението за ограничавате на петролния добив. Проблемът, според него, е другаде. ОПЕК трябва да обсъди днес едностранното приемането на решенията в организацията.

"За мен големият въпрос е защо решението (за продължаване на споразумението, бел. ред) фактически бе прието в Осака", посочи министърът.

Зангане също така каза, че Иран не смята да излиза от ОПЕК, но предупреди за приближаващия се разпад на организацията. "Аз съм убеден, че ОПЕК умира, заради тези процеси", заяви министърът, отговаряйки на въпрос, как засилването на влиянието на Русия и Саудитска Арабия в алианса ще повлияе на сътрудничеството в ОПЕК, съобщава ТАСС.

Русия и Саудитска Арабия вдигат добива на петрол, за да спрат поскъпването му

Русия и Саудитска Арабия с тайна договорка за петрола

Ходът ще компенсира санкциите срещу Иран и ще задържи цената

Русия и Саудитска Арабия подкрепят продължаването на споразумението за ограничаване на добива с 6 или 9 месеца. Това заяви в събота руският президент Путин след срещата на G20 в Осака, Япония.

На 1 и 2 юни във Виена ще се проведе планова министерска срещана на страните участнички в спорпазумението ОПЕК+ за ограничаване на петролния добив.

Освен това участниците в пакта ОПЕК + са близо до финализиране на Харта за дългосрочно сътрудничество. Документът може да бъде подписан тази седмица, според Bloomberg, позовавайки се на двама участници в срещата.

Детайлите от Хартата, които сега са в центъра на вниманието, се отнасят до това как ще се финансира организацията и дали страните от ОПЕК ще подпишат документа поотделно или като едно цяло, каза източникът на агенцията.

Предишните опити за разработване на проект на харта се провалиха. Преди година ОПЕК + разгледа възможността за създаване на постоянен орган със собствен устав и секретариат. По-късно обаче руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че няма нужда да се създава нов "бюрократичен апарат", припомня vestifinance.ru.