Само за броени дни големите усилия на САЩ да съживи икономиката си, страдаща от Covid-19 кризата, бяха паузирани в голяма част от страната, след като новите инфекции се увеличават с най-бързите темпове от най-ранните дни на пандемията, пише Bloomberg.

В понеделник Калифорния възстанови ограниченията за много закрити предприятия на територията на щата, а губернаторът предупреди, че може да наложи дори вечерен час. Мичиган разпореди триседмично частично блокиране, докато щати, включително Орегон, Вашингтон и Ню Джърси също затягат рестрикциите. Дори губернаторът на Айова - щат, който успя до голяма степен да овладее заразата - въведе мерки.

Новите ограничения следват бързия ръст на случаите - страната е добавила милион инфекции само през първите 10 дни на ноември - което накара здравните власти да отправят сериозни предупреждения, предвид възможността за избухването на неконтролируеми огнища с наближаването на празника за Деня на благодарността.

"Цялата страна е в пламъци. Тъй като хората могат да бъдат заразни, преди да имат симптоми, много от тях в момента предават заразата, без да знаят за това. Опитваме се да овладеем този голям взрив", коментира Ели Мъри, асистент по епидемиология в Университетското училище за обществено здраве в Бостън.

САЩ започна финансовата година с най-големия дефицит за октомври в историята

САЩ започна финансовата година с най-големия дефицит за октомври в историята

През настоящата финансова година той ще продължи да расте

Средният брой на новите случаи в страната за последните седем дни е скочил с 37%, показват данни от университета "Джон Хопкинс". А това е най-бързият темп в САЩ от края на март. Пенсилвания отбеляза скок с 14% в общия брой случаи, докато в Охайо те нараснаха с 19%. Във Вашингтон случаите се покачиха с 11%, а в Илинойс - с 18%. Случаите в Мичиган са се увеличили с 20%, което е най-голямото увеличение в щата от месец април.

В Калифорния обаче ситуацията е по-различна и то не за добро. Броят на новите случаи се е увеличил с повече от 51% през първата седмица на ноември - значително по-бързо от 39-процентово увеличение, видяно по време на последната вълна през юни.

"Скоростта на увеличение е просто без прецедент в Калифорния. Във всяка възрастова група, всяка демографска - расова, етническа - наблюдаваме увеличаване на случаите", заяви губернаторът на щата Гавин Нюзъм в понеделник.

Щатът, в който живеят около 40 милиона жители, въведе строги ограничения за отделни окръзи, които обхващат 94% от населението, а мерките включват затваряне на заведения на закрито, заведения за хранене, театри и други.

Европа купува по-евтино ваксините на Pfizer от САЩ

Европа купува по-евтино ваксините на Pfizer от САЩ

ЕС ще плати по-малко от 19,5 долара за доза за общо 300 млн. дози

Инфекциите този път не са изолирани в няколко географски региона, както бяха в по-ранните етапи на пандемията. Те нарастват едновременно в градски и селски райони, както в Средния Запад и Юг, така и по Източното и Западното крайбрежия.

Бизнесът, който вече претърпя блокировките и ограниченията веднъж, сега е изправен пред дори по-големи трудности.

В щата Ню Йорк например баровете и ресторантите вече трябва да се затварят в 22 часа, като това важи и за фитнес залите. Междувременно събиранията на закрито трябва да бъдат ограничени до 10 души. Губернаторът Андрю Куомо заяви в понеделник, че ще въведе повече ограничения, ако случаите продължат да нарастват. Щатът вече започна да затворя училища и несъществени бизнеси в няколко горещи точки.

В мегаполиса властите също са готови да затворят училища, ако общият процент на положителни тестове достигне седемдневна средна стойност от 3%. Към понеделник стойността е 2,77%.

ФЕД: Акциите и облигациите може да поевтинеят драматично без лек срещу коронавируса

ФЕД: Акциите и облигациите може да поевтинеят драматично без лек срещу коронавируса

Банките, фондовете, ливъриджнатите инвеститори и задлъжнелите домакинства могат да се окажат изправени пред висок риск