САЩ започна фискалната 2021 г. с бюджетен дефицит през октомври от 284 млрд. долара, което е най-голямата стойност на дефицита, отчитана през този месец в историята, предаде Reutesr. Причината е, че разходите, свързани с коронавируса, се увеличиха рязко спрямо година по-рано, а приходите намаляват, показват данните на иинистерството на финансите.

Това е със 111% по-висока стойност от дефицита от 134 млрд. долара, отчетен през октомври 2019 г., и с 61% по-висок размер от предходния рекорд за месеца от 176 млрд. долара, регистриран през 2009 г., по време на Голямата рецесия.

За миналата финансова година, приключила през септември, страната също постигна рекорден дефицит от 3,132 трлн. долара. Това е три пъти по-висок дефицит спрямо година по-рано.

А прогнозата е, че и през 2021 г. дефицитът ще е висок. Очакванията са той да достигне между 1,5 и 2 трилиона долара, ако от Конгреса не бъде прието допълнително финансиране за разходите за коронавирус, заяви Марк Голдуейн, старши вицепрезидент на Committee for Responsible Public Budget.

Управляващите по света тласкат глобалната икономика към нова дългова криза

Управляващите по света тласкат глобалната икономика към нова дългова криза

Защото рецесията, породена от затварянето на стопанствата, не е достатъчна

Но даже без пандемията разходите щяха да надхвърлят приходите, като очакванията бяха те да ги надвишат с 1 трилион долара през фискалната 2021 г., защото намалените данъци от републиканците през 2017 г. намалиха приходите.

"Ако не направим нов разчет за разходите срещу коронавирус, ние се връщаме към стария, неустойчив път на дефицит, по който бяхме," каза Голдуейн.

Засега обаче той е блокиран, защото преговорите в Конгреса удариха на камък в четвъртък, след като лидерът на Републиканската партия в Сената Мич Макконъл предложи пакет от 500 млрд. долара, което е далеч по-малка сума от предлаганите от демократите от 2,2 трилиона долара.