На фона на изстрелването на борсовите индекси, които в последствие се понижиха, Федералният резерв излезе с прогноза, според която тяхната цена може да се понижи драматично, ако разпространението на коронавируса не бъде овладяно, предаде Zero Hedge.

"Ударът от COVID-19 насочи вниманието към слабостите, свързани с ливъриджа и риска от финансиране в небанкови финансови институции, които могат да усилят шоковете във финансовата система по време на криза", изтъкват от централната банка. Според анализа ѝ рискът пред активите остава завишен, а настроенията на инвеститорите могат да се променят бързо, ако икономиката не започне да се възстановява според очакванията.

Основният риск, на който Федералният резерв отдели целия първи раздел, посветен на краткосрочната несигурност, е именно въздействието на коронавируса върху икономиката, което може да засегне не само активите, но именно и финансови институции като застрахователните компании и хедж фондовете, които оперират с огромни кредити.

"Ако пандемията продължи по-дълго от очакваното - особено ако се забави пускането на успешна ваксина - натискът върху икономиката на САЩ може да попречи на възстановяването и да нанесе удар върху финансовите пазари и институции, особено ако много предприятия затворят отново и безработицата започне да расте", пишат от централната банка. "Ако това се случи, редица слабости, идентифицирани в настоящия доклад, биха могли да нараснат допълнително и да нанесат вторични шокове върху икономиката."

Това предупреждение идва на фона на нарасналия апетит към риска от страна на инвеститорите през последните месеци. Заради вложенията в по-несигурни активи, те са изложени на непропорционално висок шанс стойността на инвестициите им да се срине. Но даже и домакинствата, които също са сериозно задлъжнели, са изправени пред риск, смятат от централната банка. Според нея ако те понесат нов удар, той ще се отрази и на банковия сектор в САЩ.

"Обхватните проблеми с платежоспособността могат да увредят способността на някои финансови институции да отпускат заеми или да подпомагат нарастването на продажбите на активи и обратното изкупуване на изтеглящи се пасиви", смятат от Федералния резерв.