През последните десетилетия Германия се радваше на един икономически успех след друг, доминираше на световните пазари за продукти от висок клас като луксозни автомобили и промишлени машини. Почти половината икономика на страната се движи от износа й.

Докато други европейски страни тънеха в дългове, хазната на правителството нарастваше - бяха написани книги за това какво другите страни могат да научат от Германия.

Нещата се променят обаче. Сега Германия е най-зле представящата се голяма развита икономика в света. Освен това Международният валутен фонд и Европейският съюз очакват тя да се свие още тази година. Това пише AP.

Спадът на най-голямата икономика в Европа дойде след започването на войната на Русия в Украйна и загубата на евтиния природен газ от Москва - безпрецедентен шок за енергоемките индустрии на Германия. Слабо представяне на най-голямата икономика в Европа предизвика вълна от критики, недоволство и дебат за това какво предстои.

Отдавна се заговори и за "деиндустриализация" в Германия, на фона на високите високите разходи за енергия и бездействието на правителството в други направления и проблеми заплашват още фабрики и високоплатени работни места с опасност от закриване, смята Кристиан Кулман, главен изпълнителен директор на голямата германска химическа компания Evonik Industries AG.

Германия повлича икономиката на цяла Европа надолу

Германия повлича икономиката на цяла Европа надолу

Прогнозата за растеж за целия ЕС е намалена за 2023 г. до 0,8%

По думите му загубата на евтин руски природен газ е навредило на бизнес модела на германската икономика. "Намираме се в ситуация, в която сме силно засегнати и ощетени от външни фактори."

Нищо чудно, че цената на газа е една от големите теми в страната - сега тя е почти двойно по-висока от тази през 2021 г., което ощетява компаниите.

Още един удар дойде, когато ключовият търговски партньор Китай също стана жертва на икономическо забавяне след няколко десетилетия на икономически растеж.

Тези сътресения показаха пукнатини в основата на страната, които бяха пренебрегнати през годините нарастеж, включително изоставащото използване на цифрови технологии в правителството и бизнеса.

Решението от 2011 г. за затваряне на оставащите атомни електроцентрали в Германия беше поставено под съмнение на фона на притесненията относно цените на електроенергията и кризата. Компаниите се оказаха изправени пред недостиг на квалифицирана работна ръка.

Разчитането на Русия за надеждни доставки на газ през тръбопроводите "Северен поток" под Балтийско море, беше признато от правителството за грешка, но със със закъснение

В момента проектите за чиста енергия се забавят от огромната бюрокрация. Ограниченията доведоха до там, че годишното строителство на вятърни турбини са буквално едноцифрено число в региона на Южна Бавария например.

Огромните субсидии за чиста енергия, които администрацията на Байдън предлага на компании, инвестиращи в САЩ, внесоха тревога, че Германия изостава.

Германия отново може да е под заплаха от рецесия

Германия отново може да е под заплаха от рецесия

Индустриалното производство през юли е спаднало

Експерти посочват решението на германската Evonik да построи производствено съоръжение на стойност 220 милиона долара за ключови съставки във ваксините срещу COVID-19 в Лафайет, Индиана.

Междувременно енергоемките компании се стремят да се справят с ценовия шок в Германия. Производителят на хартиени изделия Drewsen Spezialpapiere купи три вятърни турбини в Северна Германия, за да покрие около една четвърт от външното си търсене на електроенергия, докато се отдалечава от потреблението на газа.

В момента се разчита и на LNG. Втечненият природен газ, който се доставя до терминалите с кораби от САЩ, Катар и други места, е много по-скъп от руските доставки по тръбопроводи, но стрната показа на какво е способна, когато се налага.

Главният икономист в банка Berenberg Холгер Шмидинг, който веднъж нарече Германия "болният човек на Европа" в анализ от 1998 г., смята, че този етикет би бил пресилен в момента, като се има предвид ниската безработица и силните държавни финанси. Това дава на Германия поле за действие, но намалява натиска за извършване на промени.

Най-важната незабавна стъпка според експерта ще бъде да се сложи край на несигурността относно цените на енергията чрез ценови таван, който да помогне не само на големите компании, но и на по-малките.