САЩ стават все по-зависими от внос на алуминий, на фона на увеличаващото се търсене. Предлагането може да дойде от страни, които не показват съществени признаци за декарбонизация на своята индустрия, като Китай (58% от световния пазар) и Русия (5% от световния пазар).

Неотдавна компании като Ford, GM, Pepsi и Ball Corporation се обърнаха към министъра на енергетиката Дженифър Гранхолм, с молба за федерални инвестиции в чист алуминий. Това сигнализира за нарастващата неотложност около местното снабдяване с чист алуминий. Компаниите молят за финансова подкрепа, за да спасят тази ключова американска индустрия, която ще става все по-важна, заради очаквания скок на търсенето, пише Fortune.

Тези пионерски компании разбират, че САЩ стават все по-зависими от чуждестранното предлагане на алуминий и тъй като търсенето се увеличава, предлагането може да дойде от страни, които не показват съществени признаци за прочистване на своята индустрия, като Китай (58% от световния пазар) и Русия (5% от световния пазар).

Въпреки че шестте останали топилни заводи в страната сега са само процент от глобалния първичен алуминиев капацитет, не винаги е било така. През 2000 г. САЩ бяха най-големият световен производител на първичен алуминий. През 2022 г. САЩ вече имат по-малко от 2% от световния пазарен дял.

"Перфектната буря" дебне пазара на алуминий

"Перфектната буря" дебне пазара на алуминий

Затварянето на топилни заводи в Китай и Европа се отразява на търсенето

Според бизнеса днес производството на първичен алуминий в Съединените щати е на кризисни нива. "Докато прогнози сочат, че глобалното търсене на първичен алуминий ще се увеличи през следващите десетилетия, местното производство на материала продължава да намалява и е изложено дори на риск от изчезване. Ръстът на цените на електроенергията, липсата на достъп до евтина възобновяема енергия и недостатъчните федерални инвестиции затрудняват дори шест първични топилни завода", гласи писмото на компаниите.

Компаниите алармират още, че без снабдяване с алуминий при предстоящия енергиен преход ще се разчита на алуминий с по-високо съдържание на въглерод във време, когато намаляването на емисиите е от съществено значение.

Производители на алуминий като Alcoa също виждат проблемите в сектора. Според доклад от 2022 г. има необходимост от "намаляване на риска и бъдещите задължения чрез минимизиране на социалните и екологичните въздействия".