Печалбата и приходите на саудитската петролна компания Saudi Aramco нараснаха с цели 80% за третото тримесечие на годината. За същия период нетните приходи на компанията възлизат на $39,5 милиарда, съобщават световните агенции.

Това е точно с 82 на сто повече в сравнение със същия период на 2021 година.

Рафинерията на Saudi Aramco подготвя IPO за $1 милиард

Рафинерията на Saudi Aramco подготвя IPO за $1 милиард

Компанията произвежда 1,2 милиона тона петролни продукти годишно

Ръстът се дължи както на увеличения експорт, така и на поскъпването на суровия нефт след отслабването на пандемията и избухването на войната в Украйна.

Стойността на акциите на "Aramco" достигна 2 трилиона и 420 милиарда щатски долара, с което саудитската компания измести "Apple" от първото място в класацията на най-богатите компании в света.

Министерството на финансите на страната обяви и 36% ръст на държавните приходи на Саудитска Арабия през първото тримесечие спрямо периода януари - март 2021 година.

През април тази година стана ясно, че Saudi Aramco Base Oil Co., нефтопреработвателното подразделение (рафинерия) на саудитската държавна компания Saudi Aramco, планира първично публично предлагане (IPO), което може да привлече над $1 милиард.

Фондовият пазар на Саудитска Арабия е в челната десетка по най-добро представяне през тази година. През март повече от 70 компании подадоха документи за провеждане на IPO, съобщи местната фондова борса.

МВФ: икономическият растеж на Саудитска Арабия ще се удвои

МВФ: икономическият растеж на Саудитска Арабия ще се удвои

Заради високите цени на петрола