Цените на петрола се отново се покачват по време на борсовата сесия в сряда сутрита след рязък спад по време на вчерашната търговия.

Днес към към 915 часа българско време априлските фючърси за петрола сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по $93,85 за барел, което е $0,57по-ниско от цената при затваряне на предишната сесия. Във вторник тези контаркти поевтиняха с $3,2 (3,32%) до $93,28 за барел, демонстрирайки най-значителния спад за един ден от края на ноември.

Цената на мартенските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е $92,66 за барел, което е с 0,59 долара по-високо от крайната стойност на предходната сесия. В хода на вчерашната търговия цената на тези договори падна с 3,39 долара (3,6%) до $92,07 долара за барел, най-силният спад от началото на годината.

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи във вторник, че части от Западния и Южния военни окръзи започват да се връщат от учения в своите бази. Преди това САЩ, други страни от НАТО и Украйна обявиха концентрацията на руски войски близо до украинската граница и твърдяха, че Русия подготвя инвазия.

Фокусът на пазара продължава да е конфликтът между Русия и Запада заради Украйна. Търговците все още виждат сериозни рискове петролните доставки, ако кризата ескалира.

Междувременно доклад на Американския петролен институт (API) показа спад в запасите от енергийни ресурси в САЩ. Стоковите резерви от петрол в страната са наалели с 1,1 милиона барела миналата седмица, се посочва в доклада.

Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува официалния си седмичен доклад за търговските запаси от петрол, бензин и дестилати в страната по-късно в сряда.