Цените на петрола от референтните световни марки продължиха да се понижават в петък. В същото време стойността на "черното злато" може да покаже втората поредна седмица на спад. В четвъртък, 1 октомври, цените на суровия петрол паднаха до най-ниското си ниво от 15 септември, отбелязва MarketWatch.

Днес сутринта (9,25 ч.) декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures слезе до 39,50 долара за барел, което е с 1,41 долара (3,49%) под цената в края на предишната сесия. В четвъртък тези договори поевтиняха с $1,37 (3,2%).

Цената на фючърсите за американския еталон WTI за ноември при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време е $37,72 за барел, което е с $ 1,01 (3,62%) под нивото от предишната сесия. Вчера тези фючърси загубиха от стойността си $1,5 (3,7%).

Настроенията на инвеститорите продължават да се влияят от притесненията относно търсенето, въпреки факта, че данните от Министерството на енергетиката на САЩ в сряда показват намаляване на запасите от петрол в страната за трета поредна седмица.

"Петролният пазар не може да се отърси от притесненията за търсенето, въпреки че предлагането на петрол в САЩ продължава да намалява. Поради продължителните опасения относно потреблението, пазарът е по-малко загрижен от тенденцията към намаляване на предлагането", каза Фил Флин, старши пазарен анализатор в The Price Futures Group.

Испанското правителство и властите в Мадрид постигнаха споразумение за частичната изолация на целия град и предградията му поради усложняването на ситуацията с разпространението на коронавируса COVID-19, съобщиха по-рано западни медии, позовавайки се на Министерството на здравеопазването на страната.

Междувременно Париж и предградията му от понеделник, 5 октомври, може да преминат в режим "повишена готовност", което предполага забрана за семейни събития и пълно затваряне на барове, пише вестник "Фигаро", позовавайки се на френския здравен министър Оливие Веран.

"Очакванията, че Европа отново ще ограничи движението в много страни, подкопават надеждите за възстановяване на търсенето в краткосрочен план", каза анализаторът на Oanda Едуард Моя, цитиран от S&P Global Platts.

Междувременно, според експертни оценки, OPEC + трябва допълнително да намали производството с 2,375 милиона барела на ден, за да компенсира наблюдаваното преди това свръхпроизводство.