Котировките на петрола отново се върнаха към растеж във вторник, след като спаднаха с почти 1% в предишната сесия. Цените се покачват за първи път от три поредни сесии насам.

Към 9:15 ч. българско време ноемврийските фючърси за сорта Brent поскъпнаха на лондонската борса ICE Futures с 0,69 долара, до 74,61 долара за барел. В понеделник Brent поевтиня с 1,42 долара (1,88%) до 73,92 долара за барел.

Цената на октомврийските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се вдигат с 0,75 долара, до 71,04 долара за барел. По време на предишната сесия тези контракти поевтиняха с 1,68 долара (2,3%), до 70,29 долара за барел.

Растежа на котировките днес е подкрепен от сигнали, че част от производствения капацитет в Мексиканския залив няма да бъде възстановен в продължение на няколко месеца поради щетите, причинени от урагана Айда, пише Trading Economics. Петролната компания Royal Dutch Shell, най-големият производител в региона, заяви, че поради щети претоварната й станция ще бъде затворена до края на тази година.

Ситуацията с китайската компания за недвижими имоти China Evergrande Group остава отрицателен фактор за пазара. Дълговите проблеми на Evergrande пораждат опасения относно устойчивостта на китайското икономическо възстановяване.

На Evergrande предстоят лихвени плащания по две емисии облигации в четвъртък, което ще бъде ключов тест за финансовото му състояние. Миналата седмица компанията съобщи за сериозни проблеми с ликвидността и наема консултанти за преструктуриране на дълга си. Разработчикът забавя плащането на банкови заеми, както и плащания към доставчици и инвеститори, а през уикенда стана известно, че е започнал да изплаща дългове към притежателите на инвестиционни продукти за недвижими имоти. Търговците виждат голяма вероятност за фалит на Evergrande.