Цените на петрола от референтните световни марки намаляват в понеделник на фона на съобщения, че корабът контейнеровоз, който блокира Суецкия канал миналата седмица е освободен.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес към 9,15 ч.българско време се търгуват по 63,42 долара за барел, което е 1,15 долара под цената в края на предишната сесия. В петък тези контракти поскъпнаха с $2,62 (4,2%) - до $ 64,57 за барел.

Цената на майските фючърси за американския WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време възлиза на $59,69 за барел, което е $1,28 под нивото в края на предходната сесия. В петък стойността на тези договори се увеличи с 2,41 долара (4,1%) до 60,97 долара за барел.

Миналата седмица WTI показа третия си пореден седмичен спад, като спадна с около 0,8%. Brent поскъпна с 0,04 долара за барел през седмицата (по-малко от 0,1%).

Спасителните екипи са отстранили от плитчините кораба Ever Given в Суецкия канал, който бе блокирал трафика по тази важна глобална транспортна артерия за почти седмица, съобщиха медиите, позовавайки се на говорител на корабната компания Inchcape. Около 10% от световните офшорни доставки на нефт минават през канала, отбелязва MarketWatch.

Глобалната епидемиологична ситуация също оказва натиск върху пазара. Увеличението на новите случаи на инфекция с COVID-19 в света се е увеличило за пета поредна седмица, пише Bloomberg.

Инвеститорите очакват срещата на ОПЕК + тази седмица, на която ще се обсъжда добива през май. "Не очаквам OPEC + или Саудитска Арабия да поемат риска и да пуснат повече петрол на пазара след натиска надолу върху цените през последните две седмици," каза Вандана Хари, ръководител на Vanda Insights.

Миналия месец страните от ОПЕК + неочаквано се оттеглиха от намеренията си да намалят производствените ограничения през април. Този път анализаторите на Goldman Sachs също не очакват промени в равнището на добива. Експертите на Citigroup вярват, че OPEC + може дори да затегне производствените ограничения.

Данните на американската компания за петролни услуги Baker Hughes, публикувани миналия петък, показват увеличение на броя на работещите петролни и газови платформи в САЩ миналата седмица с 6 единици - до 417 платформи.