Цените на петрола от референтните световни марки продължават да намаляват и във вторник, след като вчера се сринаха заради новините за откриването на нов щам на коронавируса във Великобритания.

Февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures днес сутринта (9,08 ч. българско време) се търгуват по 49,95 долара за барел, което е с 0,96 долара под цената в края на предходната сесия. В понеделник тези контракти поевтиняха с 1,35 долара (2,6%) - до 50,91 долара за барел.

Цената на февруарските фючърси за американския суров нефт WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време спадна до 47,04 долара за барел, което е с 0,93 долара под нивото от края на търговията в понеделник. Ден по-рано тези договори загубиха 1,27 долара (2,6%), поевтинявайки до 47,97 долара за барел. Януарските фючърси, които изтекоха с затварянето на пазара в понеделник, паднаха с 2,77 долара (2,8%) - до 46,18 долара за барел.

Пазарът е под натиск от информацията за откриване на нов щам на коронавируса във Великобритания, поради което британските власти наложиха най-строгите ограничения за движението на жители на Лондон и почти целия югоизток на Англия. Редица европейски и други страни обявиха ограничаването или прекратяването на транспортните връзки с Обединеното кралство.

Медицински експерти обаче казват, че няма доказателства, че новият тип коронавирус е по-смъртоносен, пише MarketWatch.

Както отбелязва S&P Global Platts, въпреки низходящите тенденции на петролния пазар, които се очакват тази седмица, някои анализатори остават оптимисти.

Пазарът се подкрепя от приемането на нов пакет от фискални стимули в САЩ. Американският Сенат, следвайки Камарата на представителите, подкрепи пакет от 900 милиарда долара за икономически стимули по време на пандемията.

Освен това Европейската комисия (ЕК) в понеделник, 21 декември, даде разрешение за спешна употреба на коронавирусната ваксина COVID-19, разработена от Pfizer и BioNTech.

"Без да се намалява значението на този основен риск през 2021 г., се надяваме, че настоящите ограничения ще осигурят достатъчно време за разпространение на ваксини и следователно остава конструктивна перспектива за пазарите до края на 2021 г.", цитира S&P Global Platts.