Цените на петрола умерено растат в петък при условията на предпразнична търговия за сметка на понижението на запасите от суровината в САЩ.

Сутринта фючърсите за сорта Brent поскъпват с 0,63 процента до $66,58 за барел.

В същото време контактите за американския еталон WTI се тъгуват по $60,25 за барел, с 0,69 процента над нивото от края на вчерашната сесия.

Котировките на американския сорт достигнаха максимални от средата на 2015-а стойности, подкрепени от снижаването на запасите и добива в САЩ.

Данните на Управлението за енергийна информация (EIA) отчетоха спад на запасите от суровината в САЩ през миналата седмица с 4,61 милиона барела, до общ обем от 431,88 милиона барела.

Заедно с това, добива на петрол в станат се е понижил за периода до 9,754 милиона барела, до 9,789 млн. барела на денонощие през предходната седмица. Но производството продължава да превишава с 16% нивото от миналата година. Повечето анализатори очакват добива до края на 2018-а да прехвърли 10 милиона барела на денонощие.

Що се отнася до европейската марка Brent, нейната на цена се подкрепя от добрите новини за вноса на суровината от Китай, а така също от действието на споразумението за съкращаване на добива ОПЕК+.