Цените на петрола се покачват в петък и приключват седма поредна седмица на растеж поради недостига на енергия както в Европа, така и в Азия.

Министерството на енергетиката на САЩ заяви в четвъртък, че в момента не планира да продава петрол от стратегическия резерв, въпреки че министърът на енергетиката на страната Дженифър Гранхолм заяви по -рано, че се обсъжда такава възможност.

"САЩ гледат на всяка възможност" да успокоят петролния пазар и да ограничат покачването на цените ", каза Гранхолм в сряда по време на срещата на високо равнище на Financial Times "Стратегии за енергиен преход".

Нейните думи, както и обещанията на Русия да увеличи доставките на газ за Европа, доведоха до спад в цените на петрола в четвъртък. Пазарът обаче се върна към ценовото рали, когато Министерството на енергетиката на САЩ заяви, че думите на Гранхолм се отнасят до предварително одобрени продажби на петрол от стратегическия резерв, а не до нови стъпки.

Цената на декемврийските фючърси за за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:15 часа българско време в петък е 83,13 долара за барел, което е с 1,18 долара повече от края на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поскъпнаха с $0,87 (1,1%) - до $ 81,95 за барел.

Ноемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент поскъпнаха с 1,23 долара - до 79,53 долара за барел. Ден преди това стойността на тези договори се увеличи с 0,87 долара (1,1%) - до 78,3 долара за барел.

През последните три месеца Brent поскъпна с 13%, а WTI - с 11%. Повишаването на цените беше подхранвано от значително увеличение на търсенето на петрол в глобалната икономика, възстановяваща се от последиците от пандемията COVID-19. В същото време предлагането на пазара беше намалено поради урагана Айда, което доведе до спиране и продължително възстановяване на производството в Мексиканския залив. Ситуацията се влоши от енергийната криза в Европа, където цените на газа достигнаха рекордни стойности, и в Азия, която вече изпитва прекъсвания на електрозахранването.

"Увеличаването на търсенето на петрол на фона на енергийната криза вероятно ще бъде основният двигател за възстановяването на пазара през следващите седмици", казва Даниел Хайнс, главен анализатор на стоки в Австралийската и Нова Зеландия банкова група.

"Очакваме запасите от петрол да продължат да намаляват, тъй като компаниите все повече ще преминават от газ към по-евтин петрол преди зимния сезон. Това ще тласне цените на петрола още по -високо", каза експертът, цитиран от Bloomberg.