Цените на eталоните световни марки петрол се повишават стабилно в хода на търговията в петък. Това се дължи главно на резултатите от Комитета за мониторинг на министрите на споразумението за ограничаване на добива ОПЕК + (JMMC).

JMMC препоръча страните, участващи в споразумението за ограничаване на петрола, да бъдат подготвени да предприемат допълнителни мерки за стабилизиране на пазара, ако е необходимо.

Времето за компенсации за нередуцираните обеми на производство на страните участнички в ОПЕК + е удължено до края на 2020 г., каза пред репортери министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман. Според него има увереност да се вярва, че през септември-декември ще бъдат компенсирани 2,4 милиона барела на ден от намалените обеми на ОПЕК +.

"В настоящата среда JMMC подчерта значението на проактивните действия и препоръча участващите страни (в сделката OPEC +) да бъдат готови да предприемат допълнителни действия, ако е необходимо", се казва в изявление на ОПЕК след заседанието на комитета.

Ден преди това пазарът беше подкрепен от данни за намаляване на американските петролни резерви. В сряда Министерството на енергетиката на САЩ съобщи, че търговските запаси от нефт в страната през миналата седмица са намалели с 4,39 милиона барела до 496,04 милиона барела. Запасите от бензин се свиват с 381 хиляди барела и възлизат на 231,52 милиона барела. Търговските запаси от дестилати са се увеличили с 3,46 милиона барела до 179,31 милиона барела.

Цената на ноемврийските фючърси за суров петрол сорт Brent на лондонската борса ICE Futures в петък сутринта е 43,67 долара за барел, което е с 0,37 долара по-висока от цената в края на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези договори поскъпнаха с 1,08 долара (2,56%).

Октомврийските фючърси за американския еталон WTI за октомври при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпват с 0,28 долара (0,68%) - до 41,25 долара за барел. В четвъртък тези фючърси вдигнаха цената си с 0,81 долара (2,02%).