Петролните цени продължават да намаляват в сряда след данните на Американския петролен институт (API) за растежа на енергийни резерви в страната. Търговците продължават да следят срещата на страните, участващи в пакта ОПЕК +, които първоначално бе насрочена за вторник, но се отложи за четвъртък.

Февруарските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с 0,35 долара до 47,07 долара за барел. Във вторник Brent падна с 0,46 долара (1%) до 47,42 долара за барел.

В същото време януарските фючърси за американския еталон WTI са по-евтини при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса NYMEX с 0,38 долара - 44,17 долара за барел. В предишната сесия тяхната цена падна с 0,79 долара (1,7%) до 44,55 долара за барел.

Според данните на API, стоковите запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 4,15 милиона барела през миналата седмица. Отчита се също така увеличение на резервите от бензин и дизел.

Страните производителки на петрол, които участват в споразумението за ограничаване на добива, продължиха телефонните консултации във вторник, съобщава Bloomberg.

По-рано министрите на страните от ОПЕК се съгласиха, че е необходимо да се удължат настоящите ограничения за добива на петрол от 7,7 милиона барела на ден за първото тримесечие на 2021 г. Те възнамеряваха да одобрят тази опция с участниците от страните от пакта ОПЕК + във вторник. Въпреки това , срещата бе внезапно отложи до 3 декември поради разногласия и необходимостта от допълнителни консултации.

"Липсата на бърз напредък в преговорите на ОПЕК + подкопава доверието на инвеститорите, тъй като се смяташе, че разговорите тази седмица ще бъдат само формалност и удължаването на настоящите ограничения е неизбежно. Това, че се налагат допълнителни преговори показва крехкостта на този алианса и това съответно оказва натиск върху цената на петрола.", каза финансовият директор на Velandera Energy Маниш Радж пред MarketWatch. "