Петролните котировки се понижават в сряда след данните на Американския петролен институт (API) за ръста на стоковите резерви от суровината в САЩ.

Днес сутринта (9,20 ч. българско време) декемврийските фючърси за сорта Brent поевтиняха на лондонската борса ICE Futures с 0,38 долара до 42,78 долара за барел. В хода на предходната сесия цената на Brent се повиши с 0,54 долара (1,3%), до 43,16 долара за барел.

В същото време декемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) бяха по-евтини с 0,31 долара, до 41,38 долара за барел. Във вторник тези контракти поскъпнаха с 0,64 долара (1,6%) до 41,7 долара за барел. Ноемврийските фючърси на WTI, които изтекоха във вторник, завършиха търговията с покачване на цената с 0,63 долара (1,5%).

Във вторник от API съобщиха, че запасите от петрол в САЩ през седмицата, приключила на 16 октомври, са нараснали с 584 хиляди барела. Според API запасите от бензин са намалели с 1,6 милиона барела, от дестилатите - с 6 милиона барела. Запасите от нефт в терминала Кушинг, които се търгуват на NYMEX, се увеличиха с 1,2 милиона барела.

Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, от своя страна очакват, че официалните данни на Министерството на енергетиката на САЩ ще покажат намаляване на запасите от петрол с 1,9 милиона барела, на бензин - с 1,6 милиона барела, а на дестилатите - с 3 милиона барела.

Натиск върху цените на петрола се оказва и от съобщения за увеличаване на производството в Либия. Както отбелязва S&P Global Platts, добивът на петрол и кондензат в страната се е покачил повече от четири пъти през месеца - до 500 хил. барела на ден. Според източниците на агенцията в понеделник вечерта производството е възобновено на находището Абу-Атифел, което може да достигне 70 хиляди барела на ден.

Пазарът обаче остава оптимистично настроен, надявайки се, че участниците в пакта OПЕК + ще преразгледат планираното увеличение на добива с 2 милиона барела на ден, въпреки липсата на ясни признаци за такива намерения след заседанието на министерския комитет за наблюдение (JMMC) на 19 октомври.