С близо 10 милиона американци, които подадоха молба за безработица през март, никой не очакваше април да бъде добър месец за американските наематели.

По данни на Националния многофамилен жилищен съвет в САЩ (National Multifamily Housing Council - NMHC) - търговска асоциация на жилищната индустрия - близо една трета от американските наематели не са плащали наема си този месец, пише CNN.

В доклада са анкетирани повече от 13 милиона единици в САЩ. Според данните 69% от наемателите са платили наема си между 1 и 5 април. За сравнение, през същия период миналата 2019 година 82% от домакинствата са платили наема си навреме.

През март 81% от наемателите са платили наема си навреме - до 5 март.

Това е доказателство за това как пандемията на новия коронавирус опустошава пазара на труда в САЩ и финансовото здраве на американците.

Всеки втори търговец под наем спрял да плаща, 3% затварят

Всеки втори търговец под наем спрял да плаща, 3% затварят

51% са пуснали служителите си отпуск, а почти никой не намира за приложима схемата за държавна помощ

Стимулите на федералното правителство в размер на 2 трилиона долара предвиждат някои облекчения. Наемателите на федерално субсидирани жилища на достъпни цени могат да получат помощ, включително 120-дневен мораториум за закъснели плащания.

Но повечето имоти под наем са собственост на частни наемодатели и следователно те не отговарят на условията, макар че някои от тях с ипотеки, поддържани от федерално ниво, могат да получат обезщетение за плащанията си, стига да не изгонят наемателите си.

Поне половината щати и десетки градове временно замразиха кредитите и и ипотеките през март, но наемът на площи продължава да се дължи. И макар че липсата на плащане може да не доведе веднага до изгонване на наемателите, продължаващото просрочване със сигурност ще навлече проблеми на същите.

Икономисти: Безработицата в САЩ вероятно ще е по-висока, отколкото е била през Голямата рецесия
Обновена

Икономисти: Безработицата в САЩ вероятно ще е по-висока, отколкото е била през Голямата рецесия

До 50 милиона души са заплашени от съкращения

Съществуват обаче и други начини за помощ. Соломон Грийн, старши сътрудник по жилищна политика в Urban Institute, предложи наемателите да сигнализират наемодателите си за невъзможността им да плащат и да търсят помощ от организации с нестопанска цел, или ако са останали безработни, да използват стимулиращите си чекове, включени в сметката за 2 трилиона долара, за да покрият част от разходите си за жилища.

Наемите в перспектива

И докато данните са силно притеснителни, те трябва да бъдат поставени в контекст, казва Присила Алмодовар, изпълнителен директор на Enterprise Community Partners - национална организация с нестопанска цел, занимаваща се с намирането на жилища на достъпни цени.

В страната има 44 милиона домакинства под наем, а данните на NMHC отразяват само 13,4 милиона наемни единици и не включват субсидираните жилище, които сега се оказват спасителна линия за много хора с ниски доходи.

Освен това има и вероятни логистични предизвикателства пред хората, които плащат наема си навреме през април, каза Алмодовар. Много офиси бяха затворени и стандартните оперативни процедури за голяма част от ежедневието бяха нарушени.

Всъщност няма да имаме точна картина какво ще бъде въздействието за милиони хора, подали молби за безработица до май, обяснява още тя.

"Хората работеха през март и наемът им за април може би идва от техните спестявания. Чекът за наем е вероятно първото нещо, което хората плащат. Сега обаче те може да са безработни и не знаем какви ресурси ще стигнат до тях навреме за май", алармира още Алмодовар.

Нейната организация призовава за директна помощ за наеми, при която затрудненията на наемателите се изплащат на наемодателите от правителството.

Кредиторите във Великобритания предлагат облекчения на ипотеките

Кредиторите във Великобритания предлагат облекчения на ипотеките

Коронавирусът удари силно имотния пазар и кредиторите

"Това позволява парите да се придвижват нагоре по стълбата. През април все още има време да изтекат пари", коментира Флора Арабо, старши национален директор по държавна и местна политика в Enterprise Community Partners.

Солидарност

Междувременно някои от наемодателите предлагат отстъпки и планове за разсрочване на плащанията, за да помогнат на наемателите си.

Клей Груб, изпълнителен директор на Grubb Properties - строител на многофамилни жилища със седалище в Шарлът, Северна Каролина - предложи 10% отстъпка за наемателите, които платиха до 1 април. Близо 70% от наемателите на компанията са се възползвали от отстъпката. По този начин наемателите са спестили общо близо 400 000 долара.

"Решихме да предоставим нова програма за останалите 30% от жителите", каза Груб.

Ако са платили априлския си наем навреме, те ще получат 10% кредит към майския си наем. Към 8 април Grubb Properties е събрала априлски наеми от 94% от наемателите си.

Директорът на компанията също така каза, че ще бъдат облекчени изискванията към наемателите, които искат да прекратят лизинговия си договор. С новите политики на фирмата се променя 30-дневното уведомление на 15-дневно, а изискването за два наема напред се променя на един наем.

Досега 22 наематели, по-малко от 1%, са се възползвали от тези облекчения.

Според Груб мерките показват съпричастността на пазара към създалата се около коронавируса ситуация. Според него също така много наемодатели са изградили връзка с хазяите си и желаят да помогнат във време на криза.

Какви облекчения да очакват кредитополучателите от банките заради кризата?

Какви облекчения да очакват кредитополучателите от банките заради кризата?

Очаква се решения на БНБ и АББ