Доставките на техника от един от най-големите американски износители Boeing към Китай издържат приблизително 150 000 американски работни места всяка година.

Това коментира заместник-председателят на американската компания Рей Конър, цитиран от Bloomberg. 

Клиентите от азиатската страна очакват доставката на 30 на сто от всички сглобени машини на най-продавания модел Boeing 737 и около 25 процента от всички въздухоплавателни средства на компанията, произведени в щата Вашингтон и Южна Каролина, допълни още Конър по време на събитие на Националния комитет по отношенията между САЩ и Китай, което се проведе в Ню Йорк.

"Очевидно тези доставки са значителни за близо 76 000 служители на Boeing, които проектират, сглобяват и подпомагат нашите летателни апарати", заяви експертът.

"Китай е от огромно значение за успеха ни като компания и като основен американски износител", допълни още Конър.

Boeing е доказателство за търговските отношения между двете най-големи икономики в света.

Но коментарите идват, тъй като в момента компанията е изправена пред нови рискове от заплахи за по-високи тарифи, свързани с Китай след избора на Доналд Тръмп за държавен глава на САЩ.

"Търговската война" може да доведе на Boeing загуби на солидно парче от пазара, след като азиатско издание обяви, че поръчките могат да бъдат дадени на Airbus.