Оперативните приходи на ИТ индустрията в България като процент от брутния вътрешен продукт (БВП) се увеличават за трета, четвърта поредна година. А прогнозата ни е, че през 2018 година ще продължат да растат.

Това коментира Людмил Стойчев от компанията CBN Panoff, Stoytcheff & Co в ефира на BloombergTV и изрази увереност, че делът на сектора в икономиката ще достигне сериозни размери.

"Докато през 2015 година приходите на индустрията са били 12,5% от БВП, то през 2018 година прогнозираме, че тази цифра ще надхвърли 15%", посочва той.

Секторът от българската икономика, който е направил 10 милиарда лева през 2016 година

Секторът от българската икономика, който е направил 10 милиарда лева през 2016 година

В него са заети 70 хиляди души

Според изчисленията за миналата година оборотът на информационните и комуникационните технологии е достигнал 10 милиарда лева, като той е акумулиран от над 14 хиляди компании. Експертите оценяват, че в индустрията са заети 100 хиляди души, а по думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова само в София в ИТ фирми работят 25 хиляди души.

"Нашите компании са доста диверсифицирани и работят в много различни сфери - 23 различни сектора", обяснява Стойчев.

"Тези цифри са базисни не само за самата индустрия, а за това накъде върви икономиката на България. Дали тази индустрия има потенциала да издигне икономиката на малко по-високо ниво от текущото", допълва експертът.

25 000 са заетите в ИТ компаниите в София

25 000 са заетите в ИТ компаниите в София

45% от живеещите в столицата са на възраст между 25 и 45 години