София се утвърди като една столица на стартиращите ИТ компании - 25 000 души работят в такива и произвеждат тук продукти на световно ниво. Това коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова в интервю за "24 часа".

Възможността за намирането на добре платена работа от своя страна привличат много млади хора от останалите градове в България, като по думите на Фандъкова 45% от живеещите в София са на възраст между 25 и 45 години.

През последните години сферата на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) се превърна в една от най-добрите перспективи за работа за младите у нас.

Причините за това са ясни - самите компании правят големи обороти, като за миналата година по изчисление на компании от бранша общите им приходи са достигнали 10 милиарда лева. В същото време стартовите заплати в индустрията са над средните за страната.

Секторът от българската икономика, който е направил 10 милиарда лева през 2016 година

Секторът от българската икономика, който е направил 10 милиарда лева през 2016 година

В него са заети 70 хиляди души

От думите на кмета става ясно, че друга сфера, към която са насочени усилията на Столична община, са ремонтите на града, допринасящи за интереса на посетителите в София.

Така обяснява Йорданка Фандъкова и реновирането на улица "Граф Игнатиев" и района около храм-паметник "Св. Александър Невски".

"Предвиждаме реконструкция, а не нова визия, особено около храма "Св. Александър Невски". Работите по възстановяването на тази зона ще започнат след края на българското председателство Тя е много посещавана от туристите. През първите 6 месеца на годината отчитаме 16,5% рът на нощувките в София", казва тя.

По отношение на подготовката за председателството на Европейския съюз (ЕС) столичният кмет посочва, че ще бъде подобрена организацията на транспорта от летището към града, както и ще бъдат подготвени специални карти, информационни табла и мобилни приложения.

"Водеща задача е и сигурността. Разширяваме системата за видеонаблюдение, за да осигурим максимален обхват и адекватна реакция при нужда", допълва Фандъкова.

Започва строежът на метрото между "Овча купел" и околовръстното шосе

Започва строежът на метрото между "Овча купел" и околовръстното шосе

Първата копка ще бъде направена днес

Сред водещите проекти на Столична община за следващата година е и работата по третия лъч на метрото. Йорданка Фандъкова коментира, че за него ще бъдат инвестирани над 250 милиона лева.

"До края на 2018 година ще приключи изграждането на тунела от "Красно село" до театър "Зад канала" и ще пристигнат първите нови метровлакове. През есента на 2018 година ще възстановим цялото движение по булевард "Патриарх Евтимий" и по улица "Георги Софийски", обяснява тя.