Строежът на отсечката на третия лъч на столичното метро от квартал "Овча купел" до околовръстното шосе започва днес. Това е вторият етап от тази линия на транспортната система.

Според информацията на Столична община първата копка ще бъде направена в 13:30 часа на кръстовището на булевард "Овча купел" и булевард "Президент Линкълн".

В рамките на този етап от строителството ще бъдат изградени 4 метростанции, като дължината на цялата линия е 3,8 километра. Планиран е и буферен паркинг.

През миналия месец от Европейския фонд на регионалното развитие (ЕФРР) бяха отпуснати допълнителни 86,6 милиона евро финансиране за третата линия на подземната железница. Финансирането беше одобрено от Европейската комисия (ЕК).

Започва строежът на метрото от "Овча купел" до "Горна баня"

Започва строежът на метрото от "Овча купел" до "Горна баня"

На последното си заседание служебното правителство осигури финансирането

Месец по-рано на последното си заседание преди изборите служебният кабинет одобри стартирането на работата по втория участък от проекта между "Овча купел" и "Горна баня". Участъкът включва метростанциите "Никола Мушанов", "Монтевидео", "Овча купел 2" и "Горна баня", където вече е изградена и жп-гара по линията София - Перник.

Преди година ЕК одобри инвестиция от над 368 милиарда евро от ЕФРР за новата линия на метрото между булевард "Владимир Вазов" и улица "Житница".

Цялата линия ще има 19 спирки и дължина около 16 километра.

Европа отпусна 86 милиона евро за третата линия на метрото до "Овча Купел"

Европа отпусна 86 милиона евро за третата линия на метрото до "Овча Купел"

Досега финансирането от Брюксел достига 840 милиона евро