Базираната в Ню Йорк верига универсални магазини Century 21 заяви, че е подала молба за несъстоятелност и ще закрие своите 13 локации, които в продължение на години предоставяха на потребителите добри отстъпки за дизайнерски изделия. Компанията хвърли вината върху пандемията и несъдействащите застрахователи, които трябваше да й предоставят фискална подкрепа, пише Yahoo Finance.

Междувременно фалиралият J.C. Penney получи спасителна помощ от наемодателите Simon Property Group и Brookfield. Консорциумът оцени вековния универсален магазин, който се разпадна още през май, на около 1,75 млрд. долара. Общо 650 магазина ще останат отворени, в сравнение с повече от 1000 локации преди пандемия.

"Отнема много време да убиеш търговец на дребно. Така че, стига да могат да плащат сметките си, ще оцелеят", каза анализаторът на Forrester за търговия на дребно Сучарита Кодали.

СТО: 13% ще е спадът на световната търговия през 2020 година

СТО: 13% ще е спадът на световната търговия през 2020 година

Това е значително по-малко от най-песимистичния сценарий, който Организацията имаше досега

Други в търговията на дребно обаче не са подобен късмет като J.C. Penney тази година.

112-годишният Stein Mart, подаде молба за несъстоятелност в началото на август и ще затвори повечето от близо 300 магазина. За своето решение компанията казва, че роля играе главно значителният финансов стрес, предизвикан от пандемията COVID-19.

И Lord & Taylor - най-старият универсален магазин в САЩ, основан през 1826 г. - подаде молба за защита срещу фалит по глава 11 през миналия месец, след като беше ударен от затварянето на магазините заради COVID-19. Компанията е закупена за 100 милиона долара от Hudson"s Bay от модния стартъп Le Tote през 2019 г. Le Tote също подава заявление за Глава 11. Lord & Taylor имаше 38 магазина.

Марки, притежавани от Wearhouse, също подадоха заявление за Глава 11 през август. Компанията заяви, че е получила 500 милиона долара финансиране от длъжници от заемодатели.

Компанията майка на New York & Co. RTW Retailwinds също подаде молба за защита срещу несъстоятелност през юли след години трудности. Компанията за дамско облекло - която промени името си на RTW Retailwinds като част от ребрандирането през 2018 г. - управлява 378 магазина и търговски обекта в 32 щата. Той може да затвори всичките си магазини.

Въпреки размразяването на икономиките, глобалната търговия продължава да спада

Въпреки размразяването на икономиките, глобалната търговия продължава да спада

За разлика от останалите водещи региони, вносът и износът в еврозоната все пак растат леко

"Комбинираните ефекти - от предизвикателна среда за търговия на дребно и въздействието на пандемията от Covid19 , причиниха значителен финансов стрес на бизнеса и очакваме това да продължи и в бъдеще. В резултат на това ние вярваме, че преструктурирането на нашите задължения и потенциалната продажба на бизнеса или части от бизнеса е най-доброто решение", заяви в изявление главният изпълнителен директор на RTW Retailwinds Sheamus Toal.

Междувременно ликвидациите на магазини и техните най-ниски цени за стоки ще възпрепятстват усилията на по-силните вериги за раздвижване на бизнеса им. Това ще направи относително силните търговци на дребно далеч по-малко силни.