Макар че през втората половина на май много от икономиките по света, включително и българската, вече бяха размразени в различна степен от мерките срещу коронавируса, търговията все още не е усетила това, показва ново изследване.

Според данните на Нидерландското бюро за анализ на икономическите политики, глобалният стокообмен се е свил с още 1,1% през май, след като се срина с над 12% на месечна основа през април. Спадът тогава беше по-тежък, отколкото сочиха предварителните очаквания - 12,2% спрямо 12,1%, предаде Zero Hedge.

Световната търговия е спаднала с 18,5% през второто тримесечие на годината

Световната търговия е спаднала с 18,5% през второто тримесечие на годината

Картината можеше да бъде далеч по-лоша

Така общият спад на търговията до края на май е 17%. "Пандемията от коронавирус играе водеща роля за този спад", посочват от бюрото. "По целия свят и производството, и потреблението се понижиха заради различните мерки, взети за ограничаване на вируса. Те обаче оказаха значителен ефект върху международната търговия."

Подробната разбивка на данните показва, че вносът на глобално равнище се е свил до 103 пункта през месец май, което е най-ниската му стойност от октомври 2010 г. Световният износ пък се понижава до 102,5 пункта (спад на месечна основа от 0,3 пункта), което е най-слабото представяне от септември 2010 г.

При обема на вноса по-сериозно е понижението при развиващите се икономики, като в тази група импортът се понижава от 119,5 пункта през април до 110,8 пункта през май, въпреки че като абсолютна стойност вносът е по-слаб в развитите икономики, въпреки лекия си растеж от 2,3 пункта до 99,4 пункта през май.

За разлика от другите водещи икономически региони, повечето от които демонстрират спад през май, в еврозоната и вносът, и износът растат леко. При импорта покачването е от 86,4 до 92,1 пункта, а при експорта - от 83 до 91,4 пункта.

Какво се случи в икономиката през първите шест месеца и какво ни чака през следващите

Какво се случи в икономиката през първите шест месеца и какво ни чака през следващите

Забравете V-образното възстановяване. Картинката не е толкова розова, колкото ни се представя

Все пак това не е повод за сериозна радост. "Въпреки че пълният ефект от пандемията все още не се е отразил върху статистиката, очаква се той да е значителен", каза генералният директор на Световната търговска организация Роберто Азаведо при представянето на данните.

Прогнозата на организацията не е твърде оптимистична. Според тях през второто тримесечие сривът на търговията може да е от 18% на годишна основа.